Reggae Geel verduidelijkt keuze voor homofobe artiest Sizzla

© .

Op Reggae Geel maakt reggae-artiest Sizzla zijn opwachting. Sizzla kwam in het verleden in opspraak omwille van zijn homofobe uitlatingen. Reggae Geel gaf duiding bij hun keuze.

De bal ging aan het rollen toen Equal Rights and Justice Collective, na de line-up voor de editie van 2016 te bekijken, enkele live-optredens van Sizzla (Miguel Collins) opzocht.

De organisatie wees ondermeer op een live-optreden in Jamaica op 8 januari 2016 waarin hij volgens hen non-stop opruiende taal gebruikte. Hij brak ook een lans voor mede-artiest Queen Ifrica toen die onder vuur kwam voor homofobe lyrics met de volgende uitspraak:

“We live by the principle of the Almighty and in our Bible that we read, in the Hebrew Bible, we totally abandon homosexuals.”

Sizzla zou oproepen tot moord en zuivering. Verder pleit hij ook geregeld voor “black supremacy”. Op Reggae Sumfest in Jamaica riep hij “Burn all white people in Jamaica.”

Equal Rights and Justice Collective vroeg in een open brief op de website De Wereld Morgen om Sizzla’s optreden te schrappen. Ze begrijpen niet hoe “gezonde en rationele mensen” iemand die oproept tot haat en moord een podium kunnen geven om zulke zaken te promoten.

Maandag reageerde Reggae Geel op de commotie die er is ontstaan. Op hun website staat volgend statement:

“Voor de komst van Sizzla zijn we met hem de dialoog aangegaan over onze intolerantie tegenover onverdraagzaamheid en hebben we (op zijn initiatief zelfs) contractueel vastgelegd dat hij op ons festival zijn extrem(istisch)e uitlatingen achterwege zal laten.”

De organisatie zegt bewust Sizzla te hebben gekozen als één van de headlines omdat zij vinden dat hij kwalitatieve muziek brengt. Toch benadrukken ze dat Reggae Geel altijd voor tolerantie en verdraagzaamheid heeft gepleit en dat ook zal blijven doen. (JVDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content