Record van duurste album op Discogs verbroken door zeldzame David Bowie LP

© -

In maart werd een uitzonderlijke eerste druk van David Bowie’s tweede album voor 5993 euro verkocht via muziekwebsite Discogs. Volgens de muziekdatabase en -marktplaats is dat een nieuw record.

Bijna 6000 euro betaalde een gebruiker van Discogs voor een eerste druk van David Bowie’s tweede album dat later als Space Oddity bekend kwam te staan. Daarmee stootte Bowie de New Yorkse punkband Judge van de troon. Judge staat nu op de tweede plaats met hun vrij onbekende plaat Chung King Can Suck It, dat voor 4658 euro over de digitale toonbank ging.

Is dat veel geld voor een album dat gratis op Spotify te beluisteren valt? Ron Rich, de marketing director van Discogs, vindt van niet. Aan Pitchfork vertelt hij dat het onmogelijk is om de waarde van zo’n zeldzaam album in geld uit te drukken: ‘verzamelaars zoeken naar een fysiek stuk geschiedenis, zodat ze zelf een deel van het verhaal in handen hebben.’

Het recordbedrag lijkt hoog, maar verbleekt in vergelijking met de bedragen die al eerder voor zeldzame albums werden neergelegd. Zo won Martin Shkrelli, beter bekend als ‘de meest gehate persoon van Amerika’, de veiling voor het enige exemplaar van een Wu-Tang Clan album door 1,7 miljoen euro te bieden. De prijs voor gehandtekende exemplaren kan ook snel oplopen: een Sgt. Pepper’s met de paragrafen van alle Beatles werd in 2013 verkocht voor 255.000 euro.

Wikipedia van de muziekwereld

Discogs werd in 2000 opgericht met het doel om een exhaustieve catalogus van muzikale releases op te zetten. In principe was Discogs de Wikipedia van muziekreleases. Pas in 2005 opende de organisatie een marktplaats waar gebruikers hun cd’s, cassettes, plakjes vinyl en andere muziek gerelateerde producten kunnen te koop zetten. Twee maanden geleden lanceerde Discogs een eigen gratis app voor de iPhone, om zo ook mobiele gebruikers te kunnen bereiken. (JM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content