Recensie Unknown Mortal Orchestra (****): Outsiders boven

© Koen Keppens

(17u40, Club) De Kiwi’s van Unknown Mortal Orchestra toonden zich in de Club de bastaardzonen van The Beatles en Beefheart, en zorgden voor het voorlopige hoogtepunt op dag twee.

(17u40, Club) De Kiwi’s van Unknown Mortal Orchestra toonden zich in de Club de bastaardzonen van The Beatles en Beefheart, en zorgden voor het voorlopige hoogtepunt op dag twee.

PLUS

Unknown Mortal Orchestra was één van de outsiders op de Pukkelpop-affiche: een stel Kiwi-newbies – ze ontstonden in 2011 in Nieuw-Zeeland – dat grossiert in freak-funk en psychedelische rock. Stel u een kruisbestuiving tussen The Beatles en Beefheart voor.

Hoewel ze op hun tweede worp ‘II’ verrassend poppy klinken, sneden ze er in de Club van Pukkelpop vakkundig alle kantjes af. Unknown Mortal Orchestra koos resoluut het pad van de trashy rock. ‘From The Sun’, ‘How Can You Luv Me’, ‘Boy Witch’… Haast alle songs kregen langgerekte, met distortion en gierende gitaarsolo’s opgesmukte uitvoeringen mee. ‘Swim and Sleep (Like a Shark)’ leunde aan bij MGMT, ‘No Need for a Leader’ had van The Black Keys kunnen zijn.

Het waren de outsiders die voor het (voorlopige) hoogtepunt van dag twee zorgden. Dát is wat Pukkelpop zo’n uitzonderlijk festival maakt.

MIN

Deze Kiwi’s zijn niet de meest charismatische figuren die het hedendaagse alternatieve rocklandschap rijk is. Bassist Jake Portrait zag er, met zijn petje achterstevoren op zijn hoofd, uit als een foute skaterboy, de langharige drummer Riley Geare leek weggelopen uit een heavy metalband. Zanger-gitarist Ruban Nielson leek zich dan weer een beetje ongemakkelijk te voelen in zijn leidersrol. Maar ach, dat is mierenneukerij: No need for a leader. De muziek sprak voor zich.

HOOGTEPUNTEN

‘From The Sun’, ‘No Need For A Leader’.

Michael Ilegems

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content