Recensie: The Broken Circle Bluegrass Band @ Dranouter

© Facebook

“Het is allemaal zo uit zijn voegen gegroeid”, zegt Johan Heldenbergh wanneer het applaus losbarst bij de eerste klanken van de set.

WIE?De band van Johan Heldenbergh, Veerle Baetens en een stel magistrale muzikanten. In navolging van de toneelvoorstelling en het filmsucces van ‘The broken circle breakdown’.

WAT?De bisronde van de film: een ode aan bluegrass.

WAAR & WANNEER?Kayam, 18u15.

Hij kan maar niet vatten dat het succes van de film zo overweldigend was. Heldenbergh zal de film tijdens het optreden meermaals vermelden, wanneer hij muziek wil linken aan beelden. “Dit is de scène waarin Didier ontdekt dat zijn nieuw lief veel beter kan zingen dan hem”, en ’the boy who wouldn’t hoe corn’ wordt ingezet.

De hele set bestaat hoofdzakelijk uit de songs die in de film de revue passeren, maar dit is ook net waarvoor het publiek gekomen is. Ze zingen ‘Gloryland’ mee alsof ze nooit iets anders gedaan hebben. Johan Heldenbergh en Veerle Baetens zijn de sterren van de avond, maar de andere muzikanten onder leiding van banjovirtuoos Bjorn Eriksson verdienen minstens evenveel lof. Ze laten de bluegrassmelodieën klinken alsof ze ze zelf gecomponeerd hebben.

Het publiek smult en laat zich gewillig leiden door Heldenbergh, die de hele Kayam-tent aan het arm- en lassozwaaien krijgt (‘Waar zijn die handjes?’). De songs volgen elkaar in een sneltempo op en de sfeer koelt nooit echt af, enkel bij de liedjes die niet uit het filmrepertoire komen is er af en toe geschuifel. Herkenning blijkt een grote factor in de liefde voor bluegrass.

Het meest emotionele liedje én de radiohit ‘If I needed you’ houden ze voor de bisronde. De tent wordt stil en Veerle Baetens betovert iedereen in de buurt. Na de laatste noot weerklinkt een gigantisch applaus: bluegrass is hip. (AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content