Recensie Chvrches (***)

© Koen Keppens

Twee singles, een EP en een in september te verschijnen plaat: het was vooral met buzz dat het Glasgowse Chvrches – u mag die ‘v’ in de uitspraak negeren – de Marquee aardig gevuld kreeg.

PLUS

Twee singles, een EP en een in september te verschijnen plaat: het was vooral met buzz dat het Glasgowse Chvrches – u mag die ‘v’ in de uitspraak negeren – de Marquee aardig gevuld kreeg. Nochtans: met Major Lazer op de Main Stage was de concurrentie best wel aardig. Viel live op: die nog te verschijnen plaat die eraan komt zal nog meer eighties klinken dan u op basis van de singles mag verwacht. Chvrches presenteerde zich als een synthpoptrio met een voorliefde voor New Order: vinden wij geheel prima. Op hun beste momenten – single Recover om er eentje te noemen – deden ze fraai hun ding met de Robyn-sound, met breed uitwaaierend synths en smachtende stemmen, maar zonder als een afkooksel te klinken. Potentieel genoeg, noteren wij dan.

MIN

Noteerden wij ook: er is nog wat werk aan Chvrches. Lauren Mayberry heeft een lieflijke stem, die op de goede momenten Chvrches onderscheidt van die rist andere synthpoptrio’s, maar op de mindere momenten wat omvergeblazen werd door de krachtige sound van de twee heren achter haar – als een brave singer-songwriter die verdwaald geraakt op een Anne Clark-concert. Kwetsbaar én pulserend: het is een moeilijke balans. Benieuwd of dat op de plaat beter zal lukken.

QUOTE

‘Daggering.’ Chvrches had een plan B klaar voor als ze ’the Major Lazer thing’ – parallel geprogrammeerd op de Main Stage – moesten doen om publiek te lokken.

HOOGTEPUNT

Recover. Vooral dan omdat we van de andere hoogtepunten geen songtitels kenden – we zijn daar eerlijk in.

Geert Zagers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content