Recensie Alabama Shakes (***): Aangename verstrooiing

© Koen Keppens

Southern rock, geïnjecteerd met een gulle portie soul en rhythm & blues. Dat was de handelswaar van de Amerikaanse Alabama Shakes, die wel tot heupwiegen noodden, maar er niet in slaagden echt in de vlam in de pan te doen slaan.

(15u25, Main Stage)

Southern rock, geïnjecteerd met een gulle portie soul en rhythm & blues. Dat was de handelswaar van de Amerikaanse Alabama Shakes, die wel tot heupwiegen noodden, maar er niet in slaagden echt in de vlam in de pan te doen slaan.

PLUS

Tijdloze en organische rootsmuziek die lak heeft aan modes en trends, maar drijft op gevoel: het mág weer tegenwoordig. Die evolutie zorgde ervoor dat Alabama Shakes recht uit de biertenten van Alabama naar de internationale podia werden gekatapulteerd. Maar het vijftal is er gelukkig nuchter bij gebleven. Zangeres-gitariste Brittany Howard en haar vrienden zijn wars van pretenties: ze zijn allang blij dat ze van hun liefhebberij hun broodwinning hebben kunnen maken en dat stralen ze ook uit tijdens hun optredens. De Shakes maken good time music: verantwoord amusement naar het voorbeeld van Muscle Shoals en Stax. Nu eens werd er geswingd en geboogie’d op fifties-achtige rockers als ‘Mama’ en ‘Making Me Itch’, dan weer verwezen de muzikanten expliciet naar de Memphis soul van Wilson Pickett (I Ain’t The Same’) of de slepende ballads van Otis Redding (‘You Ain’t Alone’).
De gitaarsound was schatplichtig aan die van Steve Cropper van Booker T & The MG’s, terwijl het bluesy ‘Heartbreaker’ bedekt werd met dikke klodders orgel.
Dat de Alabama Shales helemaal niet blasé zijn, bleek voorts uit het feit dat prijsbeesten als ‘Hold On’ en het door Creedence Clearwater revival bestoven ‘Hang Loose’ niet tot het einde aan de ketting werden gehouden, maar al tijdens het eerste kwartier uit hun kooi werden gelaten. En natuurlijk bleek de scheurende stem van Howard -denk aan Etta James en Erma Franklin- ook nu weer de grote troef van het gezelschap te zijn.

MIN

De garagesoul van Alabama Shakes luisterde aangenaam weg. Alleen was hij net niet dwingend genoeg om het publiek vóór het hoofdpodium in beweging te krijgen. Aangename verstrooiing dus, zonder meer.

HOOGTEPUNTEN

‘Hold On’, ‘Hang Loose’, ‘Heartbreaker’, ‘You Aint Alone’.

QUOTE

“Don’t be shy, it’s OK to have a good time. It’s really alright.”

Dirk Steenhaut

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content