Rapper Horus hekelt de Vlaamse urban scene

Horus ergert zich aan de Vlaamse hiphopwereld. Hij mist een platform en ziet een gebrek aan professionaliteit. Horus wil met zijn tweede album mensen warm maken voor hiphop.

Horus alias Thijs Blanckaert (29) is een rapper uit De Panne. Aan de westkust wordt hiphop in één adem met zijn naam genoemd. “Maar er is geen scene”, zucht hij. “In België is er nog een pak werk aan hiphop.”

“Vaak zijn rappers te nonchalant en doen ze geen moeite”, vindt Horus. Vanuit De Panne is Horus eerder een buitenstaander, want hiphop in Vlaanderen leeft voornamelijk in grootsteden zoals Antwerpen, Brussel en Gent. “Oké, daar is een scene, ik ken er enkele artiesten. Maar buiten de steden zijn ze niet gekend. Ik denk toch dat ik in mijn kritiek voor het grootste gedeelte gelijk heb.”

Op TMF en JIM

Zelf haalde Horus in zijn beginjaren met een hiphopgroep enkele finaleplaatsen zoals in de Kunstbende. “We wonnen ook de publieksprijs in de voorronde van Westtalent. In die toenmalige groep brachten we veel energie op het podium.” Horus’ single ‘Spread My Wings’ haalde daarnaast de 28ste plaats in de Puur Belgisch-chart op JIM en het nummer kwam soms op TMF. “Door die bekendheid heb ik kunnen samenwerken met enkele producers.”

Unlock Your Mind

In juli bracht hij zijn derde album ‘Unlock Your Mind’ uit. “Daarmee bedoel ik: sta open voor hiphop. Verbreed je horizon. Zelf merkte ik ook een evolutie in mijn muziek. Waar ik vroeger hoofdzakelijk ‘boom bap hiphop’ bracht, bevatten bijvoorbeeld sommige nummers nu R&B-refreinen. Al blijft het hiphop. Ik evolueer binnen het genre.”

Hiphop is voor Horus enorm breed. “Je kunt er alle gevoelens in kwijt. Als rapper moet je jezelf blootleggen en wat persoonlijkheid tonen. Rap is meer dan enkele punchlines. Hiphop is voor het volk. Het is één van de meest verkochte genres wereldwijd, dus rappers moeten niet afkomen dat ze het ondergronds willen houden.”

Horus rapte altijd al in het Engels. “Rappen in het Nederlands ligt me niet. Via een Franse hiphopradio luisterde ik vroeger naar alles uit de Amerikaanse hiphopscene. Een nieuwe wereld ging voor me open.”

Amerikaanse stijl, Vlaamse inhoud

Bij Horus’ muziek is de verpakking Amerikaans en de inhoud Vlaams. “Ik hanteer de Amerikaanse rapstijl, maar ik rap over dingen uit mijn eigen leefwereld. Ik heb het helemaal niet over wapens en drugs. De kust is de Bronx niet. In mijn teksten pak ik uit met feiten die mensen raken. Zo rap ik bijvoorbeeld over een bevriend koppel dat al twee keer een miskraam kreeg te verwerken. Ik ben geen badboy hoor. De naam Horus komt trouwens van een Egyptische god, wat staat voor al het goede.”

Horus blaast niet hoog van de toren met zijn muziek en wil vooral een scene kweken. Toch kondigde hij zijn videoclip van ‘Feelin’ So Fly’ uit zijn album ‘Unlock Your Mind’ aan als wereldpremiere. “Dat was ironisch bedoeld. Die woorden vallen meteen op. Misschien dat nieuwsgierige mensen er dan sneller naar gaan luisteren.”

“Het is moeilijk om optredens te regelen”, betreurt Horus. “Om een fanbase te kweken, ben ik vooral actief op sociaalnetwerksites. Daarnaast spreek ik veel mensen aan om contacten te leggen.”

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Horus zelf heeft een hele compilatie hiphopplaten. “Ik ken er veel van. Hiphop is mijn leven. Ik heb geen vrouw en kinderen en al mijn tijd en geld gaan naar de muziek.” (StampMedia/Sander Carollo)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content