Pussy Riot vraagt geen gratie aan Poetin

De drie vrouwen van Pussy Riot, die tot 2 jaar celstraf zijn veroordeeld voor een ‘punkgebed’ tegen Vladimir Poetin, zullen geen gratie vragen aan de Russische president. ‘Laten ze naar de hel lopen met hun gratie’, was hun antwoord.

De drie veroordeelde vrouwen van de Russische punkgroep Pussy Riot zullen geen aanvraag indienen tot presidentiële genade. Dat deelde een van hun advocaten, Nikolaj Polozov, maandag mee. De drie vrouwen werden veroordeeld tot twee jaar strafkamp voor een “punkgebed” tegen president Vladimir Poetin in een Moskouse kathedraal.

Hun advocaten stelden de drie vrouwen de mogelijkheid van een verzoek tot presidentiële genade voor, wat zij categorisch weigerden. Meester Polozov herhaalde de intentie van de verdediging om in beroep te gaan tegen de veroordeling, ook op Europees niveau, zodra ze een kopie van het verdicht ontvangen hebben.

Een Moskouse rechtbank veroordeelde de 22-jarige Nadjezjda Tolokonnikova, Marija Aljochina (24) en Jekaterina Samoetsevitsj (29) vrijdag tot twee jaar strafkamp voor “hooliganisme” en “het aanzetten tot religieuze haat”.

In een interview kort voor de voorlezing van het verdict lieten de vrouwen al weten geen genade aan Poetin te zullen vragen. “Het is aan hem om ons te vragen hem te begenadigen”, aldus Tolokonnikova.

Zoektocht naar andere leden

Intussen gaat de Russische politie op zoek naar de andere leden die deelnamen aan het ‘punkgebed’. Tijdens de bestorming van de Christus Verlosser-kathedraal in Moskou, op 21 februari 2012, waren de bandleden met vijf. In hun protestlied riepen ze de maagd Maria op Rusland te verlossen van Poetin.

Naast die vijf vrouwen nam nog een onbekend aantal personen deel aan de actie. Zo waren er deelnemers die de scène in de kathedraal filmden. Enkele dagen na het punkgebed werden drie groepsleden opgepakt. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content