Pukkelpop wil veiliger worden

© Belga

Een hele reeks maatregelen moet ervoor zorgen dat het muziekfestival Pukkelpop dit jaar veiliger wordt. Zowel voor bezoekers als voor medewerkers.

Het muziekfestival Pukkelpop kreeg vorig jaar een dodelijke storm over zich heen. Tenten stortten in, het gsm-netwerk raakte overbelast en de toegangswegen naar het festival werden gestremd door auto’s van bezorgde ouders. Pukkelpop neemt dit jaar maatregelen om zulke chaos in de toekomst te voorkomen.
“Pukkelpop zal dit jaar meer info verspreiden via informatieborden en sociale media”, staat te lezen in een veiligheidsnota van de Pukkelpoporganisatie. “Op het terrein zijn er speakers en op de campings zijn er verzamelpunten met een geluidsinstallatie. Er staan ook pancartes en basisboodschappen in het Nederlands, het Engels en het Frans klaar. Die kunnen snel online en op de schermen en lichtkranten worden getoond.”

Festivalnieuws via Pukkelpopradio

“Je kunt Pukkelpop volgen via de site, de Facebookpagina en via @pukkelpop en de officiële hashtag #pkp12 op Twitter. Die hashtag wordt trouwens op alle drukwerk vermeld.”

In geval van nood, staat er een noodwebsite klaar. Pukkelpop lanceert met een van de sponsors een I-am-okayapp, waarop bezoekers kunnen laten weten dat ze ongedeerd zijn bij een ramp.

Verder is er ook Pukkelpopradio. “Iedereen binnen een straal van 5 kilometer rond Pukkelpop kan die tijdelijke radiozender ontvangen en het meest recente festivalnieuws beluisteren.”

Pukkelpop: ‘Liever sms’en en niet bellen’

Er zullen twee extra gsm-masten worden geplaatst in de buurt van de weide. “Toch vragen we om in noodsituaties enkel te sms’en niet te bellen, zodat het netwerk vrij blijft.”

“De campingcapaciteit wordt ook uitgebreid. Voortaan zijn er drie campings.” Bezoekers weten op voorhand op welke ze liggen. Ze hebben geen toegang tot de andere campingterreinen.

Expert crisiscommunicatie en draaiboeken

“Er is ook een groter communicatieteam, dat in crisissituaties wordt versterkt door een expert crisiscommunicatie. Bovendien werd er een crisiscommunicatiebureau geraadpleegd en zijn er uitgebreide communicatiedraaiboeken opgesteld.”

Pukkelpop heeft ook bomen laten kappen. Alle tenten op het terrein kunnen windsnelheden tot 90 kilometer per uur aan. Er zal ook 24 uur op 24 contact zijn met het weercentrum KMI.

Verzekering van medewerkers strenger gecontroleerd

Ook voor de medewerkers verandert er wat. Zo moeten ze een zogenaamd in-case-of-emergencytelefoonnummer bezorgen aan de organisatie voor mocht er iets gebeuren op het festival.

“Er is ook extra administratie voor de verenigingen die vrijwilligers uitsturen”, zegt Wim Vanvoorden van de vzw Kiewit. “Zo controleert de Pukkelpoporganisatie of elke medewerker goed verzekerd is. Tot vorig jaar werd enkel gevraagd of we verzekerd waren, maar nu worden de verzekeringsovereenkomsten daadwerkelijk opgevraagd.”

“Verder gaat de sociale inspectie RVA na of iemand als vrijwilliger mag werken bij Pukkelpop. Vroeger moesten we alleen de gegevens van medewerkers met een vervanginkomen aan de RVA bezorgen, nu worden alle medewerkers gescreend.” (JC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content