Pukkelpop – dag 3: The Black Keys

© Koen Keppens

(20.25u, Main Stage) De zon ging onder en de wei haalde opgelucht adem. Net op tijd om The Black Keys, dé rockformatie van het moment, met open armen te ontvangen.

PLUS

Een decennium lang waren ze ‘dat retrobluesduo’, maar sinds Brothers en opvolger El Camino – en de helpende hand van producer Danger Mouse – ziet de status van The Black Keys er net iets anders uit. Die nieuwbakken positie als headliner moesten ze op Pukkelpop onderstrepen, iets waar ze met gemak in slaagden. Het moet gezegd: de set kwam traag op gang – we steken het op het weer – maar The Black Keys schakelden in het tweede half uur een versnelling hoger met het trio Tighten Up, Lonely Boy en Gold on the Ceiling. Net op tijd om met I Got Mine een fantastisch slotakkoord te zetten.

Dat slot zei ook iets over hoe de band veranderd is: met I Got Mine speelden ze een van hun weinige oudere nummers – het merendeel van de set kwam uit Brothers en El Camino – en stonden ze nog eens alleen op het podium – de rol van de toetsenist en de bassist wordt bij elk optreden groter. The Black Keys zijn een andere groep geworden. Niet meer het rechttoe rechtaan rockende bluesduo van vroeger, maar een headliner. Wij kunnen daar mee leven.


MIN

‘Routineus’ was een woord dat af en toe door ons hoofd schoot – dat sterretje meer die een uitstekend concert memorabel maakt zat er niet in. Maar als ze zelfs op routine dit niveau halen, mag dat geen kritiek zijn.

YOUTUBE-MOMENT I Got Mine, waarmee The Black Keys onderstreepten dat ze het nog altijd als duo kunnen.

SETLIST Howling For You/Next Girl/Run Right Back/Same Old Thing/Dead and Gone/Little Black Submarine/Money Maker/Chop and Change/Nova Baby/Everlasting Light/Tighten Up/Gold on the Ceiling/Lonely Boy/I Got Mine

Geert Zagers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content