Pukkelpop – dag 2: Grandaddy

(19.30u, Marquee) Zes jaar na de split kroop Grandaddy weer het podium op, maar niet om snel wat geld te rapen. Nostalgie voor late twintigers en vroege dertigers, maar wel uitstekend gebrachte nostalgie.

PLUS

Van zodra Jason Lytle het podium opstapte in zijn baseballpetje, leek het alsof de tijd stil was blijven staan sinds 2001, dagen waarin het leven nog simpel leek en de distortionpedaal altijd was ingetrapt. The Crystal Lake, AM 180, Hewlett’s Daughter, Summer Here Kids: Grandaddy nam het publiek – opvallend weinig volk onder de 25 trouwens – mee op een onvervalste trip down memory lane. Goed voor een uitstekende best of-set, met overgave en finesse gebracht, die zeer gesmaakt werd door het publiek. Het applaus net voor afsluiter He’s Simple, He’s Dumb, He’s The Pilot was oorverdovend – Lytle leek zelf danig onder de indruk.

MIN

Een mens kan niet anders dan vergelijken met Grandaddy’s passage op Werchter in 2001 – een legendarisch concert voor Generatie Y. Wel, het klonk exáct hetzelfde als toen, alleen zijn wij geen zeventien meer en is Lytle zelf al 43. Het maakte van Grandaddy in de eerste plaats een nostalgie-act voor late twintigers en dertigers, die het vooral van de herinnering aan toen moest hebben. Mocht dat iemands anders’ nostalgie geweest zijn, hadden wij daar iets lacherig over geschreven. Gelukkig was het onze nostalgie. ‘If you come down/We’ll go to town/I haven’t been there for years.’

YOUTUBE-MOMENT De dalende zon was net op tijd onder de tent gekropen om afsluiter He’s Simple, He’s Dumb, He’s The Pilot in de verf te zetten. Een betere setting hadden wij ons niet kunnen voorstellen.

SETLIST El Caminos in the West/Now It’s On/Yeah is What Was/The Crystal Lake/AM 180/My Small Love/Leviz/Chartsengrafs/Hewlett’s Daughter/Summer Here Kids/Stray Dog + The Chocolate Shake/He’s Simple, He’s Dumb, He’s the Pilot

Geert Zagers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content