Proces tegen Russische punkgroep ‘Pussy Riot’ van start

De drie vrouwelijke bandleden van ‘Pussy Riot’ werden in maart gearresteerd omdat ze tijdens een kerkdienst protestliederen hadden gezongen tegen president Poetin en kritiek hadden geuit op de Russisch-Orthodoxe Kerk.

Vandaag verschijnen in Moskou de drie bandleden van Pussy Riot voor de rechter. De vrouwen werden in maart gearresteerd omdat ze tijdens een kerkdienst protestliederen hadden gezongen tegen president Poetin en kritiek hadden geuit op de Russisch-Orthodoxe Kerk.

De drie leden van de groep hebben hun onschuld uitgeroepen tijdens het proces. Ze excuseerden zich ook voor het kwetsen van gevoelens van gelovigen. “We hebben geen beledigende woorden uitgesproken ten aanzien van gelovigen, de kerk of god”, zo las advocate van de dames, Violetta Volkova, luidop de verdediging voor in de rechtszaal. “We hebben geen enkele agressie gebruikt”, klonk het.

De punkband wilde enkel haar ongenoegen uiten over de “autoritaire” en “niet-feministische” houding van Poetin en van Kirill, de leider van de Russisch-orthodoxe kerk. Die laatste had in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in Rusland ook openlijk zijn steun betuigd aan Poetin. De drie vrouwen riskeren zeven jaar cel voor ‘hooliganisme’. Gemotiveerd door ‘religieuze haat’, zouden ze ‘uitdagende en beledigende daden hebben gesteld in een religieus gebouw’.

Het drietal kon internationaal al op veel steun rekenen. Zo hebben de Red Hot Chili Peppers en Sting hun steun voor Pussy Riot al uitgesproken. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International kloeg nogmaals aan dat het om een proces “met politieke beweegredenen” gaat en vraagt “de onmiddellijke vrijlating” van het drietal. Russisch premier Dimitri Medvedev minimaliseerde het belang van het proces en riep op “kalmte” te bewaren en “het einde van het onderzoek en het oordeel” af te wachten. (AVL/Belga/RDM)


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content