Preview: Willie Colón @ La Tentation

La Tentation (Brussel) krijgt zaterdag Willie Colón over de vloer. Colón is één van de voornaamste vertegenwoordigers van de zogenaamde New York salsa.

Heeft u ook uw buik vol van al die Vlaamse tweedehandssalsa? Dan moet u zaterdag in Brussel zijn, want in La Tentation speelt daar dan de enige echte Willie Colón. Colón heeft Puerto Ricaanse roots, maar werd in de jaren zeventig één van de voornaamste vertegenwoordigers van de zogenaamde New York salsa, die ontstond uit de kruisbestuiving van Latijns-Amerikaanse genres in de lokale latinogemeenschap en een tegengewicht bood voor de crossover van Santana en co.

Colón groeide op in de woelige Bronx, en dat liet hem nooit meer los: de traditioneel nogal brave en opgewekte teksten waarvan salsazangers zich bedienen kruidde hij met stoutmoedig realisme en engagement dat zich uiteindelijk ook politiek vertaalde. Colón speelde een rol in de lokale politiek en was ooit zelfs kandidaat om president van Panama te worden.

Hoewel zijn naam niet meteen een belletje doet rinkelen is zijn invloed nog lang niet vergeeld: de populaire Britse DJ Gilles Peterson (zondagnacht op Studio Brussel) smokkelt in zijn sets vaak songs binnen van Colón en andere artiesten die platen uitbrachten op het legendarische Fania-label en die andere Puerto Ricaan Gabriel Rios samplede Colóns ‘Plastico’ voor ‘Broad Daylight’.

Willie is dit jaar zestig geworden en laat in onze contreien sowieso niet vaak zijn gezicht zien, dus dit is een uitgelezen kans om nog eens een onvervalste oude salsero aan het werk te zien.

Tim Vernimmen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content