Première Die Walküre van Cassiers internationaal goed ontvangen

© EPA

De internationale pers had heel wat lovende woorden over voor de regie van ‘Die Walküre’ door Guy Cassiers.

“Een geweldige voorstelling”, aldus Giorgio Napolitano, de Italiaanse president, in de krant La Repubblica. Nochtans had dirigent Daniël Barenboim zich bij het begin van de opera tot Napolitano gericht om zijn bezorgdheid over de toekomst van de culturele sector in Italië en de rest van Europa te uiten.

“Cultuur is geen luxeproduct. Het draait, veel meer dan om esthetiek, om ethiek. De menselijke ethische waarden worden via cultuur, muziek, theater en opera uitgedrukt. Het is dan ook belachelijk om te denken dat je economische problemen kan oplossen door te snijden in de culturele budgetten”, lichtte Barenboim zijn standpunt toe aan enkele reporters na de voorstelling.

Naar goede traditie verzamelden voor de openingsavond in de Milanese Scala bijzonder voorname gasten uit het Italiaanse politieke, culturele en economische leven. Met een veertien minuten durend applaus drukten ze hun appreciatie voor ‘Die Walküre’ uit.

Opstootjes

Ook in de internationale pers, zoals in de Franse krant Le Monde en in de Italiaanse krant Corriere della Sera, zijn de meningen over ‘Die Walküre’ bijzonder positief. Enkele media komen terug op de kritiek die mezzosopraan Waltraud Meier, die de rol van Sieglinde vertolkte, eerder uitte over de te grote nadruk op technologie in de regie van Cassiers. Zowel Cassiers als Barenboim hadden die kritiek de voorbije dagen al genuanceerd. En Waltraud Meier zelf reageerde door na de voorstelling Guy Cassiers naar voor te brengen op het podium.

Voor de opera protesteerden studenten op het plein aan La Scala tegen de hervormingen van het hoger onderwijs van de Italiaanse regering. Door het gebruik van fakkels en rookbommen escaleerde het protest en moest de politie tussenkomen. Uiteindelijk kwam de opera zelf niet in gevaar.

Elien Haentjens

Het Toneelhuis verzamelde de krantencommentaren op zijn blog rond de Ring-cyclus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content