Pré-listening: Styrofoam (en Eva Mouton)

Beluister Disco Synthesizers & Daily Tranquilizers, het nieuwe album van Arne Van Peteghem aka Styrofoam (release 18/10) én bekijk in avant-première de illustraties die Eva Mouton bij elke song gemaakt heeft.

Vraag voor quizfanten: bij wie is Styrofoam de titel van zijn nieuwe plaat Disco Synthesizers & Daily Tranquilizers gaan halen? Yup, bij Elvis Costello, en meer bepaald diens klassieker This Year’s Girl. Of dat iets over de plaat zelf vertelt? Dat oordeel laten we aan u over.

Styrofoam, né Arne Van Peteghem, zag het in elk geval groots. Disco Synthesizers & Daily Tranquilizers moest een tijdloos elektronisch album worden, geïnspireerd op klassiekers als New Order, Kraftwerk en Depeche Mode. Exit Protools, enter co-producer en mixer Wally Gagel, (Eels, Muse, Folk Implosion),. Het duo trok naar de volledige gerenoveerde TTG/Wax studios in Hollywood, de plek waar bands als Velvet underground, Frank Zappa en Jimi Hendrix in de jaren zestig klassiekers hebben geschreven. Van Peteghem en Gagel mogen alvast deze een primeur op hun conto zetten: DS & DT is het eerste album dat er opgenomen en gemixt werd sinds de renovatie.

Er zijn pak fraaie namen die op de plaat te horen zijn: Sex Pistol Paul Cook levert een bijdrage op ‘Kids on Acid’, Alan Myers (Devo) drumt op ‘Believe Everything’ en Jimmy Eat World-zanger Jim Adkins is te horen op ‘Extra Careful’. En last but not least: Eva Mouton, dit jaar nog te gast onze zomerreeks ‘Generatie Nu’, zorgde bij elke song voor een schitterende illustratie.

Benieuwd? focusknack.be biedt dagelijks een nieuwe song in pre-listening aan, inclusief de illustratie van Eva Mouton én de bijhorende commentaar van de twee. Laat ons vooral weten wat u ervan vindt!

We beginnen met Carolyn.
Beluister het eerste nummer uit Disco Synthesizers & Daily Tranquilizers.

01 – Carolyn (Styrofoam) by Knackfocus.be

Commentaar Arne:
Ik heb Carolyn als openingsnummer van de plaat gekozen omdat het voor mij zowat alle elementen bevat die ook later in de plaat aan bod komen. Het nummer heette oorspronkelijk “Paralyzed” maar werd later herdoopt in Carolyn omdat elke zichzelf respecterende popplaat minstens één nummer moet hebben dat vernoemd is naar een meisje. Iemand in mijn omgeving omschreef dit nummer als “Morrissey meets New Order at an early nineties rave” en dat vond ik een ongelooflijk compliment.

Eva:
Het begin van de plaat. Voor mij staat dit nummer echt op zijn plaats. Een soort van ontwaak-/ochtendprent hoorde hierbij.
In alle vroegte uit je tent strompelen. Dauw die aan je blote voeten kleeft. Hoe de dag opnieuw begint.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content