Pré-listening (3): Styrofoam (en Eva Mouton)

Beluister Extra Careful, de derde track uit het nieuwe album van Arne Van Peteghem aka Styrofoam (release 18/10), en check in avant-première de bijhorende illustratie van Eva Mouton.

Vraag voor quizfanten: bij wie is Styrofoam de titel van zijn nieuwe plaat Disco Synthesizers & Daily Tranquilizers gaan halen? Yup, bij Elvis Costello, en meer bepaald diens klassieker This Year’s Girl. Of dat iets over de plaat zelf vertelt? Dat oordeel laten we aan u over.

Styrofoam, né Arne Van Peteghem, zag het in elk geval groots. Disco Synthesizers & Daily Tranquilizers moest een tijdloos elektronisch album worden, geïnspireerd op klassiekers als New Order, Kraftwerk en Depeche Mode. Exit Protools, enter co-producer en mixer Wally Gagel, (Eels, Muse, Folk Implosion),. Het duo trok naar de volledige gerenoveerde TTG/Wax studios in Hollywood, de plek waar bands als Velvet underground, Frank Zappa en Jimi Hendrix in de jaren zestig klassiekers hebben geschreven. Van Peteghem en Gagel mogen alvast deze een primeur op hun conto zetten: DS & DT is het eerste album dat er opgenomen en gemixt werd sinds de renovatie.

Er zijn pak fraaie namen die op de plaat te horen zijn: Sex Pistol Paul Cook levert een bijdrage op ‘Kids on Acid’, Alan Myers (Devo) drumt op ‘Believe Everything’ en Jimmy Eat World-zanger Jim Adkins is te horen op ‘Extra Careful’. En last but not least: Eva Mouton, dit jaar nog te gast onze zomerreeks ‘Generatie Nu’, zorgde bij elke song voor een schitterende illustratie.

Benieuwd? focusknack.be biedt dagelijks een nieuwe song in pre-listening aan, inclusief de illustratie van Eva Mouton én de bijhorende commentaar van de twee. Laat ons vooral weten wat u ervan vindt!

Beluister Extra Careful, het derde nummer uit Disco Synthesizers & Daily Tranquilizers.

03 – Extra Careful by Newsroom Roularta

Commentaar
Arne: Op dit nummer hoor je backing vocals van Chantal Acda (Sleeping Dog/True Bypass) die wat mij betreft zowat de mooiste stem van de lage landen heeft. Dit nummer was in de eerste versie een soort van My Bloody Valentine-achtig noisy ding met een hoop gitaaroverdubs en slepende drums. Ik heb het dan helemaal uitgebeend, van een funky synth bas voorzien en naar Jim Adkins (Jimmy Eat World) gestuurd die zijn drumpartijen heeft opgenomen in de studio van zijn band. Misschien wel mijn favoriete tekst op de hele plaat.

Eva: De bomen heb ik gebaseerd op tourfoto’s van Styrofoam in de USA. Let’s step into the great wide open is ongeveer mijn favoriete zin op de plaat, omdat er zoveel in zit, het zegt zoveel. Ook echt, wat Arne zegt,
een va mijn favoriete teksten op de plaat.

Beluister het eerste nummer Carolyn, met illustratie van Eva Mouton
Beluister het tweede nummer Get Smarter, met illustratie van Eva Mouton

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content