Poptip: Darwin Deez

Dansen en dwaas doen met Darwin Deez, de nieuwste hype uit New York die nu al kans maakt om met Radar Detector dé zomerhit van 2010 te scoren.

Bestaat er zoiets als een ‘lentehit’? Nee? Dan moet de term dringend ingevoerd worden om Darwin Deez’ Radar Detector te omschrijven. Toen we de videoclip van het zomerse popnummer voor het eerst bekeken, dachten we even dat we te maken hadden met Bret en Jemaine, de twee rare kwieten uit Flight Of The Conchords. Niet verwonderlijk als je bedenkt dat frontman Darwin Smith er een beetje uitziet als een kruising tussen Björn Borg, Weird ‘Al’ Yankovic en Carlos Santana. Eerste single Radar Detector doet denken aan de indiepop van The Strokes of Vampire Weekend, maar dan met drumcomputers, synthesizers én een knoert van een XTC-tablet achter de kiezen.

Darwin Smith, zo heet Deez in het echt, schrijft, produceert en arrangeert zijn muziek helemaal zelf. Bovendien speelt hij op een viersnarige gitaar die hij op zijn eigen geheime manier stemt. Wat we al hoorden van Darwin Deez klinkt dan ook hoogst origineel en inventief. Geen wonder dus dat de band momenteel het onderwerp uitmaakt van een hype zonder voorgaande. Of we over vijf jaar nog iets van hen zullen horen, is dan ook twijfelachtig, maar dat maakt niet uit: ‘carpe diem’ drukte onze oude leraar Latijn ons immers lang geleden al op het hart. Want wedden dat u Darwin Deez deze zomer in allerlei DJ-sets en mash-ups zal horen opduiken?

Op 12 april ligt het titelloze debuutalbum van Darwin Deez in de winkelrekken, de tracklist doen we u nu al cadeau:

1. Constellations

2. Deep Sea Divers

3. The City

4. DNA

5. The Suicide Song

6. Up In The Clouds

7. Bed Space

8. The Bomb Song

9. Radar Detector

10. Bad Day

Op 22 april treedt Darwin Deez op in de Witloofbar van de Brusselse Botanique.

De – erg aanstekelijke – videoclip van Radar Detector:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Freek Lauwers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content