Platenmaatschappij Universal slokt concurrent EMI definitief op

© Universal

Vier ‘majors’ worden er drie: na een lange hangpartij is de verkoop van de Britse platenmaatschappij EMI – stal van onder andere Katy Perry, Damon Albarn en Snoop Dogg – aan marktleider Universal Music beklonken.

Vier ‘majors’ worden er drie: na een maandenlange hangpartij is de verkoop van de Britse platenmaatschappij EMI voor 1,4 miljard euro aan marktleider Universal Music uit de Franse media-en telecommunicatiegroep Vivendi beklonken.

Onder contract bij EMI staan bekende namen als Katy Perry, Robbie Williams, The Beatles, The Beach Boys en Genesis. Zij vinden nu ook onderdak bij Universal.

Een week geleden hadden de mededingingsautoriteiten de reeds in november besloten verkoop toegelaten. De Europese Commissie legde om Universal niet té groot te maken EMI wel op, onder andere zijn label Parlophone te verkopen. Dat is de stal van onder meer Coldplay, Pink Floyd en Tina Turner.

EMI was de kleinste van de vier grote platenmaatschappijen (‘majors’). De andere naast Universal zijn Sony Music en Warner Music. De verschuiving van de muziekbusiness naar het internet heeft EMI zwaar getroffen, terwijl ook grote namen vertrokken.

De vroegere eigenaar, investeringsgroep Terra Firma, moest de platenmaatschappij aan de Amerikaanse kredietverstrekker Citigroup overlaten. De bank verkocht ook de muziekuitgeverij van EMI, goed voor rechten op 1,2 miljoen songs, voor 1,7 miljard euro aan een investeringsgroep rond Sony. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content