Pink Floyd goes Nintendo

Computerspelmaker Brad Smith toverde Dark Side of the Moon om in een fantastische NES-versie. Beluister het hier.

Brad Smith heeft een Nintendo-versie van Pink Floyds Dark Side of the Moon gemaakt. Dat klinkt nerdy, en dat is het ook, maar het resultaat is verbluffend. Soms komt genialiteit alleen tot uiting in een bed vol beperkingen.

Aan het technologietijdschrift Wired vertelt Smith, videospelmaker van beroep, dat een modular square wave net zo krachtig en veelzeggend kan zijn als een gitaar of een ander instrument. En het pulserende, kale, bijna modern aandoende geluid is inderdaad verslavend.

Smith heeft zijn coveralbum MOON8 genoemd, waarbij het getal verwijst naar de 8-bits processor van het Nintendo Entertainment System. In principe kan elke song op MOON8 dus worden verwerkt in een NES-game. Het omzetten van de muziek deed hij met het programma FamiTracker, dat de geluiden en de beperkingen van de NES simuleert.

Door zoveel tijd te besteden aan de conversie, heeft hij de muziek van Pink Floyd beter leren kennen. Hij zegt dat hij de vloeiende manier van spelen wel niet altijd kon nabootsen met 8-bits klanken. Improviseren zit er niet in, ‘alles moet voorbedacht zijn bij videogamemuziek’.

Smith heeft zijn werk op YouTube gezet, waar het op een week tijd al honderdduizenden keren werd beluisterd. Hieronder het eerste deel. Het genre waarbij muziek in videogameformaat worden omgezet heet overigens chiptune of chip music. Geïnteresseerden raden we deze Wiki aan.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Sam De Ryck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content