Pearl Jam, Depeche Mode en Tupac kloppen aan de poort van Rock’n Roll Hall of Fame

Rock Werchter Dag 3 © Wouter Van Vaerenbergh

Zeventien artiesten komen in aanmerking om toe te treden tot de legendarische rocktempel. Pearl Jam, Depeche Mode, Joan Baez en Tupac Shakur werden voor het eerst genomineerd.

Achttien artiesten werden dinsdag genomineerd om in 2017 bij te treden tot de legendarische Rock’n Roll Hall of Fame. Tupac en Pearl Jam zijn nog maar sinds dit jaar verkiesbaar.

Om in het Huis van de Eeuwige Roem te kunnen opgenomen worden, moet een artiest een eerste single of album hebben die/dat minstens 25 jaar oud is. Hun eerste opnames dateren immer van 1991.

Tupac geldt als grote hiphopper met een onnavolgbare stijl. Het feit dat hij in 1996 neergekogeld werd op straat in Las Vegas, heeft nog bijgedragen tot zijn aura.

Pearl Jam behoorde met onder meer het album “Ten” tot de speerpunten van de grungebeweging in de jaren 90, maar is vandaag nog altijd heel actief en kan op een trouwe schare fans rekenen. Daarbij deinzen Eddie Vedder en de zijnen er niet voor terug een geëngageerde en eerder linkse boodschap te verkondigen.

Andere kanshebbers

Maken ook kans op een plaatsje in het walhalla van de rock: Janet Jackson, zus van King of Pop Michael en voor de tweede opeenvolgende keer genomineerd; funkdiva Chaka Khan; The Cars, pioniers van de new wave en de synthesizers; en de discopioniers van Chic, voor de elfde keer genomineerd, maar nog nooit in staat geweest om de poort naar de hemel open te beuken.

Depeche Mode, een van de overlevenden van de new wave en de politiek betrokken folkzangeres Joan Baez zijn er voor het eerst bij. Ook Bad Brains, Jane’s Addiction en Electric Light Orchestra zijn nieuw in het lijstje.

Kraftwerk en MC5 krijgen een herkansing.

Nine Inch Nails en The Smiths, allebei twee jaar na elkaar genomineerd, zijn er dit jaar niet bij.

Achthonderd muzikale experts en ook het publiek mogen nu hun zegje doen. In december kennen we de uitverkorenen.

Vorig jaar mochten N.W.A., Deep Purple, Steve Miller, Cheap Trick en Chicago zich leden noemen van de Rock’n Roll Hall of Fame.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content