Paul Simon en cellist Yo-Yo Ma krijgen Polar-muziekprijs

De Polar-muziekprijs gaat dit jaar naar de Amerikaanse singer-songwriter Paul Simon en de in Parijs levende cellist Yo-Yo Ma. Aan de prijs is een geldsom van 225.000 euro verbonden.

De zeventigjarige Paul Simon maakte in de jaren ’60 aan de zijde van Art Garfunkel furore met het duo Simon and Garfunkel, dat in het bijzonder scoorde met het album “Bridge over Troubled Waters”. Hij bouwde ook een succesrijke solo-loopbaan uit waarbij hij vooral sinds het album “Graceland” wereldmuziek in zijn muziek integreerde en naar voren schoof.

‘Niemand verdient meer het predicaat ‘liedjesschrijver van wereldklasse’ dan Paul Simon’, oordeelt de Zweedse jury.

De 56-jarige Yo-Yo Ma, van Chinese afkomst maar met de Amerikaanse nationaliteit, is volgens de jury de meest toonaangevende hedendaagse cellist ter wereld.

Geldbedrag

De Polarprijs gaat sinds 1992 telkens naar iemand uit de ritmisch en klassiek georiënteerde muziek. Er is omgerekend 225.000 euro aan verbonden. Onder de vroegere winnaars zijn er het Kronos Quartet, Paul McCartney, Bob Dylan, Led Zeppelin, Pink Floyd, Dietrich Fischer-Dieskau en Isaac Stern.

Vorig jaar ging de prijs naar de Amerikaanse rockzangeres Patti Smith en het Amerikaanse strijkkwartet Kronos.

De prijs gaat uit van een stichting van de vroegere manager van de Zweedse popgroep Abba, Stig Anderson, die in 1997 overleed. Op 28 augustus zal de Zweedse koning Carl XVI de Polar-prijs 2012 uitreiken in het Concertgebouw van Stockholm. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content