Paul McCartney was ‘gedeprimeerd’ na split van The Beatles

© Getty Images

Nadat de Britse popgroep The Beatles in 1970 was gesplit, was bassist/zanger/liedjesschrijver Paul McCartney gedeprimeerd, zo heeft hij aan de Britse openbare omroep BBC verteld. Hij voegde eraan toe te zijn beginnen drinken, overmand door twijfels omtrent zijn verdere carrière in de muziekwereld.

“Ik was depressief”, zei de 73-jarige Macca in het programma “Mastertapes”, opgenomen in de BBC-studio Maida Vale. De omroep zond dinsdag uittreksels uit en pakt zaterdag met de volledige versie uit.

“Ik scheidde van vrienden voor altijd zonder te weten of ik verder zou gaan in de muziek. Ik begon te drinken”, onthulde hij, terwijl lieden als Noel Gallagher en acteur Brad Pitt in het publiek meeluisterden.

“Het was super, in het begin”, vertelde sir Paul voort. “Maar op een dag was het niet meer plezant. Het draaide niet meer, ik wou van nul herbeginnen en uiteindelijk richtte ik (de groep) Wings op”, samen met zijn echtgenote, fotografe Linda Eastman.

Over de reden voor de split van het kwartet uit Liverpool hebben fans en historici lang polemiek gevoerd. Volgens sommigen heeft de eeuwige aanwezigheid van Yoko Ono, echtgenote van John Lennon, in de opnamestudio de spanningen binnen de groep aangezwengeld.

Terugkomend op zijn hommeles met Lennon, zei Paul McCartney “blij” te zijn geweest toen hij kort voor de dood van de zanger/gitarist in 1980 opnieuw contact met hem had. “Als ik denk aan al de dingen die ik hem nooit heb kunnen zeggen”, mijmerde Macca na enkele maten te hebben gespeeld uit “Here Today”, een in 1982 gecomponeerde hommage aan Lennon.

“Ik ben eerder gereserveerd en ik ben niet het type dat zich rap helemaal blootgeeft. Waarom moeten mensen mijn diepste zieleroerselen kennen? Maar in een liedje kan je dat doen. En in ‘Here Today’ zeg ik aan John: ‘ik hou van je’.”

De soms gecompliceerde en gepanningen relaties tussen beiden waren niet minder stimulerend op artistiek vlak, vertelde Paul McCartney: “Wanneer John met een supersong kwam, zei ik ‘OK, laten we nog beter proberen’.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content