Oprichter van Burning Man overleden

Burning Man © REUTERS

In de Verenigde Staten is Larry Harvey, de oprichter van het legendarische Burning Man-festival, op 70-jarige leeftijd overleden. Dat melden de Amerikaanse media op gezag van de CEO van het evenement, Marian Goodell. Hij kreeg begin deze maand een beroerte, en overleed aan de gevolgen daarvan.

De Burning Man-cultuur is een grote leider en een inspirerende geest verloren’, aldus Goodell in een mededeling. ‘Hij interpreteerde op deskundige wijze de manifestatie van iets dat een echte beweging werd. Ik ben een dierbare vriend verloren, die ik bijna 22 jaar heb gekend, van wie ik hou, en waarmee ik al die tijd heb samengewerkt.’

‘Hij zei onlangs nog dat hij graag ‘scènes’ creëerde waardoor mensen op een nieuwe manier naar de wereld kijken. Hij was uitermate succesvol in net dat doen’, aldus de CEO nog.

‘Vrij om jezelf te zijn’

Burning Man werd in 1986 in San Francisco opgericht als een kampvuurritueel naar aanleiding van de zomerzonnewende. In 1990 verhuisde het evenement naar Nevada, en het werd in de jaren nadien steeds populairder. Vandaag is de tijdelijke metropool die jaarlijks neerstrijkt in de woestijn van Nevada een verering van kunst en architectuur, met futuristische structuren die zijn opgebouwd met de modernste technologie. Op het einde van het festival worden traditioneel grote houten constructies, zoals een enorme houten figuur, in brand gestoken.

‘Je bent vrij om jezelf te zijn’, zei Harvey in 1997 over het evenement. ‘Het enige soort mensen dat het hier uiteindelijk niet leuk zou vinden, die we aanraden om niet te komen, zijn intolerante mensen. Zij raken geïrriteerd.’ Burning Man is volgens de organisatie uitgegroeid tot ‘een van de grootste feesten ter wereld’. Jaarlijks strijken 70.000 mensen neer in de Black Rock Desert. Dit jaar vindt het festival plaats van 26 augustus tot 3 september.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content