Opera Die Walküre van Guy Cassiers wereldwijd uitgezonden

© Koen Broos

Als allereerste Belgische regisseur krijgt Guy Cassiers de eer om het Milanese operaseizoen in La Scala op gang te trappen. Knack.be is erbij.

Traditiegetrouw opent Teatro alla Scala zijn seizoen op 7 december, de feestdag van de Milanese patroonheilige Sint-Ambrosius. Met zijn bewerking van ‘Die Walküre’ krijgt Guy Cassiers, artistiek directeur van het Toneelhuis, als eerste Belgische regisseur ooit de eer om dat nieuwe seizoen in het operamekka op gang te trappen.

Dat dat een hele eer is, weet je als je de prijs van de kaartjes – die tussen 120 en 2400 euro varieert – kent en als je weet dat de voorstelling wereldwijd weerklank geniet. Zo is de opera live op groot scherm te zien in de nabijgelegen Galleria Vittorio Emanuele en wordt hij zowel op de Italiaanse en Franse televisie als in bioscoopzalen in heel Europa, de Verenigde staten en Canada live uitgezonden.

In België brengt het Antwerpse Toneelhuis, dat de Ring-cyclus in samenwerking met de Scala en de Berlijnse Staatsoper Unter den Linden produceert, de voorstelling live op groot scherm in de Bourla. Ook Utopolis-bioscopen in Mechelen en Turnhout vertonen ‘Die Walküre’ op dinsdag 7 december.

Antwerpen in Milaan

Met ‘Die Walküre’ breidt Guy Cassiers een vervolg aan ‘Das Rheingold’, dat in mei onder luid applaus in première ging in Milaan. Net als bij het eerste deel is de muzikale leiding in handen van topdirigent Daniel Barenboim.

Al nam Cassiers ook nu een deeltje Antwerpen mee naar Milaan: zo kon hij voor de enscenering opnieuw beroep doen op Enrico Bagnoli, voor de video’s op Arjen Klerkx en Kurt D’Haeseleer en voor de kostuums op de modeontwerper Tim Van Steenbergen. Enkel de choreografie is dit keer niet in handen van Sidi Larbi Cherkaoui, maar van Csilla Lakatos.

Elien Haentjens

Knack.be woont op 4 december de avant-première van ‘Die Walküre’ bij in de Milanese Scala. Het verslag leest u maandag 6 december op www.knack.be/cultuur, waar u ook het dossier ‘Knack in Milaan’ vindt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content