Op Laundry Date met Discobaar A Moeder en Zwartwerk: ‘Dees is de veurwas!’

© Discobaar A Moeder / Twitter

Knack Focus woonde een Laundromat Session bij, een wassalonconcert van een koppel artiesten dat op 3 september ook Laundry Day zal aandoen. Zwartwerk en Discobaar A Moeder deden het zweet van de wasmachines rollen.

‘Dees is de Laundry Day-veurwas!’ roept Ras – op zijn identiteitskaart staat Gunter Van Reusel – van Discobaar A Moeder, het Antwerpse partyduo dat alle dj-voorschriften aan zijn witte puntlaarzen lapt. We bevinden ons in Iwash, een wassalon in Antwerpen-Noord. Het zweept druipt er van de muren en het plafond af. Er is zo’n veertig man, waarschijnlijk meer volk dan er ooit op een doordeweekse woensdag is komen wassen. ‘Wie nu weg is, is gezien’, aldus nog Ras, alvorens Wasmasjien van Trafassi op te leggen. What else?

Het dj-setje van Discobaar A Moeder, voorafgegaan door een wat rommelige rapbattle van het met de Dance With The Devils-song bekend geworden hiphopcollectief Zwartwerk, kadert in de Laundromat Sessions, een over vier avonden uitgestrekte reeks miniconcerten in wassalons, met op de affiche een handvol acts die op 3 september Laundry Day zullen aandoen. Vorige week speelde Netsky onder diezelfde vlag in de Antwerpse Wasbar. Zijn rookmachine deed de brandweer uitrukken. Goede gratis reclame.

Behalve de Laundromat Sessions, zijn er ook Operatie Witwas (een initiatief waarbij opkomende designmerken hun producten kunnen etaleren), Guilty Pleasures (drie avonden gevuld met uw favoriete foute platen) en straks nog PokéHunt, een gathering op het terrein van Laundry Day waar Pokémon Go-spelers duchtig Pikachu’s mogen komen vangen.

Het zijn allemaal evenementjes die de organisatie van Laundry Day in de aanloop naar the real deal op 3 september op poten zet. Doel: de buzz hoog houden – alles wordt live gestreamd via Facebook, moet u weten -, maar ook: de dingen anders aanpakken dan de andere dancefestivals. Laundry Day wijzigt anno 2016 immers van koers, want behalve dit voorspel zal er op die eerste zaterdag van september aan de Middenvijver ook ingezet worden op mode en kunst, gecureerd door Oscar van den Boogaard.

Tegelijk vaart het festival in muzikaal opzicht terug richting thuishaven; back to the roots gaan is daar het credo. Oprichter en bezieler van Laundry Day Luc Carpentier – voorheen al enkele jaren uit de picture verdwenen – werd opnieuw aan boord gehesen om van het eendagsfestival weer een evenement te maken dat rond jong, te ontdekken grut uit de dance- en hiphopscene draait. ‘We hebben onze roots de laatste jaren uit het oog verloren, in het najagen van steeds grotere supersterren’, zei ook programmator Hans ‘dj Murdock’ Machiels onlangs aan KnackFocus.be. ‘Maar de strijd met Tomorrowland kunnen we niet winnen. Daarom stappen we terug af van internationale sterdj’s.’

Of dat deels nieuwe, deels oude concept zal aanslaan zullen we pas op 3 september weten. Maar de veurwas was alvast amusant.

(MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content