Ook Pearl Jam annuleert concert in North Carolina vanwege anti-transgenderwet

(archieffoto) © Wouter Van Vaerenbergh

Ook Pearl Jam annuleert zijn optreden in de Amerikaanse staat North Carolina uit protest tegen een wet die transgenders discrimineert. De rockband geeft tekst en uitleg via zijn Facebookpagina.

De zogenaamde “HB2”-wet in North Carolina, die mensen onder meer verplicht om publieke toiletten te gebruiken die overeenkomen met het geslacht dat op hun geboorteakte staat, zorgde de afgelopen weken voor een storm aan kritiek van beroemdheden, bedrijven en organisaties.

De betalingsdienst Paypal kwam al terug op zijn plan om een nieuw operationeel centrum te openen in Charlotte, en eerder annuleerden artiesten als Bruce Springsteen en Ringo Starr en de band Boston al hun concerten. Zangeres Cyndi Lauper kondigde dan weer aan dat ze haar optreden zal gebruiken om mensen te sensibiliseren rond de rechten van LGBT-burgers en dat ze de opbrengst van haar concert zal overmaken aan de organisatie Equality North Carolina.

De rockers van Pearl Jam, die normaal gezien woensdag zouden optreden in hoofdstad Raleigh, noemen de wet op hun website “verachtelijk” en verklaarden dat de wet “discriminatie tegen een hele groep Amerikaanse burgers aanmoedigt”.

“De praktische gevolgen zijn kostelijk en de negatieve impact op de basisrechten van de mens is groot”, aldus de band van Eddie Vedder, die eveneens opkomt voor het recht op abortus en bekendstaat als milieuactivist.

Vele fans fans begrijpen de beslissing, maar betreuren het tijdstip: twee dagen vóór het concert.(Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content