Onzekere toekomst voor Glastonbury?

© Reuters

Volgens organisator Michael Eavis zou het muziekfestival wel eens een van zijn laatste edities achter de rug kunnen hebben.

Glastonbury verkocht dit jaar uit op enkele uren tijd, maar volgens Eavis is het onzeker of muziekfestivals van deze omvang nog een toekomst hebben. ‘Mensen hebben alles al gezien’, vertelt hij aan The Guardian. Volgens de organisator verkoopt Glastonbury alleen maar uit omdat ze grote namen op de affiche hebben. Eavis zegt dat zuiderse festivals als Primavera en Benicassim naast grote namen ook nog eens de zon kunnen aanbieden, en dat ook de kleine, goedkopere festivals het in dit economische klimaat beter doen.

Hoewel Eavis absoluut niet te klagen heeft wat de bezoekscijfers betreft, zijn er ook twijfels over of een dergelijk festival wel winstgevend kan zijn. Artiesten zijn de laatste jaren spectaculair meer geld gaan vragen, en ook de strengere reglementeringen omtrent bijvoorbeeld infrastructuur maken het tegenwoordig duurder dan ooit om een muziekfestival te organiseren. In 2008 verkocht Glastonbury pas op de laatste dag uit, en toen maakte het festival volgens Eavis ondanks de relatief hoge ticketprijzen zo’n 25 miljoen euro verlies. Genoeg om Eavis’ festival bijna bankroet te laten gaan.

Volgend jaar is er geen Glastonbury, maar voor mogelijke latere edities worden al onder meer Led Zeppelin, Dolly Parton en de Rolling Stones genoemd als headliners. (MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content