Onze man op Primavera Sound Festival

In Barcelona wordt voor de start van de lente niet naar de weerkaarten of sterren gekeken, maar naar de affiche van Primavera Sound – van 31 mei tot 3 juni treden ’s werelds meest hippe en legendarische artiesten aan in het Parc Del Forum.

16u30: DAAR IS DE LENTE.

Dag één van Primavera Sound is een inloopdag. Het uitgestrekte Parc del Forum aan de rand van de stad oogt voor een derde ingepalmd, maar vandaag mogen al Franz Ferdinand, Wilco, Grimes, John Talabot, The xx en Afghan Wigs het officieuze startschot van de lente inluiden.

Bezoekers van Primavera Sound kan je in drie categoriëen onder verdelen: oud-hipsters, nieuwe hipsters en would-be hipsters.

En dan zijn er nog elke muziekblogger op de planeet met meer dan tuinduizend lezers, te herkennen aan hun ironisch t-shirt van Sesamstraat of The A-Team, en de muzieknerds – te herkennen aan hun bril, buikje en t-shirt van Black Flag of ander obscuur postpunkgeweld. Leeftijd: gemiddeld 28.

De voertaal is voornamelijk Engels en Duits, maar we spraken ook al een Hongaar, een Finse, twee Schotse dames en enkele Belgen. Alle menschen wirden bruder op Primavera Sound! Aan deze lui zal de crisis in Spanje of Europa alvast niet gelegen hebben.

18u15: PURITY RING

WIE: Canadees koppel met een slag van dezelfde molen die ook Grimes te pakken kreeg.

WAT: Beats uit een donker sprookjesbos, door producer Corin Roddick getriggerd op zeven, op de maat oplichtende lampionnen en een sampler. Denk de teddydrum van Teddiedrum, maar dan made in Ikea. De stem van de wel heel zoetgevooisde zangeres Megan James – de halve performance letterlijk met het hoofd in de mist – wordt ter plekke in asymmetrische plakjes versneden en gerangschikt, wat voor een vreemdsoortige wig tussen performers en de muziek uit de boxen zorgt. Maf schouwspel, dat het tussen houdt tussen een circus-achtige roadshow en een zwart-magisch heksenritueel à la The Knife. Ergens onder die lampionnen schuilt duidelijk ambitie – Roddick lonkte al openlijk naar hiphopartiesten – maar wij zijn vooral benieuwd wat er gebeurt als dit duo met het budget van pakweg een Jean Michel Jarre zou gaan lopen.

TE ONTHOUDEN: Bellispeak en Ungirthed, de twee singles. Purity Ring speelt eind augustus op Pukkelpop, hun debuutalbum verschijnt 27/08 via 4AD.

19u: FRIENDS

WIE: Hipcats uit Brooklyn met een pruttelende melting pot van punk-funk en disco.

WAT: Een rommeltje. De groep had niet geslapen en duidelijk wel aan de fles/joint/bollen gehangen. Zangeres Samantha Urbani hinkte bovendien met een verband rond de voet het podium op, en de flauwe grapjes van de toetsenist vielen in het water. De van ESG gepikte baslijnen rolden vrijelijk van het podium, maar Urbani’s stemgeluid werd omzwachteld door zoveel echo dat de funk nooit in de pan sloeg. Toen de zangeres om ‘a big guy’ vroeg uit het publiek die haar op de schouders wilde hijsen stak slechts een enkeling z’n vingertje omhoog. ‘Fail’, heet zoiets.

TE ONTHOUDEN: Friends speelt eind augustus op Pukkelpop, hopelijk zijn ze dan wél uitgeslapen. Eppo, hou de drankkast in de gaten!

20u30: GRIMES

WIE: Claire Boucher, het nieuwe Canadese wonderkind van de futuristische popmuziek.

WAT: Een wervelende one-woman show waarin Boucher zich ontpopt als spring-in-’t-veld podiumbeest – het griepje dat haar op Les Nuits parten speelde is duidelijk verleden tijd. Net als bij Purity Ring manipuleert de Canadese live haar naar r&b en hiphop gemodelleerde beats en met stembanden, maar verliest daarbij nooit de hoge toegankelijkheidgraad uit het oog.

Een slimme performance waarin Boucher de inhoud van haar trukendoos (psychedelische discobeats, ragfijne hoge noten etc) slechts met mondjesmaat openbaart, en haar setlist als een dj naar een piek laat evolueren.

Het speelveld van Boucher, die licht verbouwereerd de grote toegestroomde massa begroette, raakt stilaan overspoeld door soortgelijke artiesten, maar niemand doet etherische dancepop zoals Grimes het doet. Het publiek ging daarmee alvast akkoord en bouwde halverwege de set een feestje voor en óp het podium. Veel aanwezige meisjes bekeken kleine Claire trouwens met hetzelfde dedain alsof ze een oude Calvin Klein-poster met Kate Moss zagen bewegen. Jaloezie kan soms mooi zijn.

TE ONTHOUDEN: Genesis, de single die deze zomer het ingebedde potentieel eindelijk kan waarmaken, al Grimes staat voorlopig nergens geboekt te Vlaanderen festivalland.

21u45: WHITE DENIM

WIE: Vier in jeans uitgedoste rockers met verstand op nul uit Austin, Texas.

WAT: De verassing van de avond. De heren raasden als bezetenen door hun set, zonder pauzes, met de meest kronkelige en spectaculaire tempo- en genrewissels die we een rockband ooit zagen nemen. Steely Dan die southern rock tackelt het ene moment, The Allman Brothers aan het werk met Pharaoh Sanders het ene. Creedence Clearwater Revival op crack. The Band op 45 toeren. Black Sabbath. En zo kunnen we nog even doorgaan. Eerlijk: geen idee wat deze heerschappen zoal op plaat hebben uitgevreten maar we gaan het thuis meteen checken.

TE ONTHOUDEN: Dat onze wekkertoon dringend aan een update toe is met White Denim, en wie haalt dit geweldig kwartet zo snel mogelijk naar België, liefst nog deze zomer?

23u45: KINDNESS

WIE: Adam Bainbridge, Londenaar met modellooks en gezellig vibrerende indiepop op z’n debuut ‘World, You Need A Change Of Mind’.

WAT: De slackerritmes van op plaat werden live door een voltallige band plus achtergrondzangeressen withete soul en furieuze funk ingeblazen. Heerlijk feestje om op de te dansen en naar te kijken, met Bainbridge die zich ontpopt tot een apostel van Robert Palmer en David Byrne. De heupen en stemmen van de twee zwarte zangeresjes zorgden voor kleur en zwoele temperaturen, de ritmesectie voor een strak, swingend tempo. De single ‘Cyan’ werd mooi verweven met een streepje ‘Teardrops’ van Womack & Womack, het van Prince en The Time afgekeken ‘It’s Alright’ zorgde voor een perfecte finale.

TE ONTHOUDEN: De absurd lelijke basgitaar van Bainbridge, en dat Kindness op 10 Days Off aangekondigd stond maar afhaakte. Ons verlies, want ondanks z’n wat sullige verschijning weet Bainbridge hoe hij een zaal naar z’n hand zet.

01u00: THE XX

WIE: moeten ze nog voorgesteld worden, de Oost-Londense treurwilgjes van The xx?

WAT: De dag dat The xx met breakdancers het podium bestiert, is de dag dan Geert Bourgeois zich tot koning van België kroont. Toegegeven, heet of koud kregen we het niet van hun stijlvol belichte set (veel paars), maar het trio is dan ook geen overtuigde festivalkost. Maar intimiteit kan ook verpletterend zijn, en de oude songs zorgen nog steeds voor rillingen. De nieuwe tracks die de set doorspekten zullen eerst nog moeten rijpen, een oordeel daarover is te vroeg. Dat beatbricoleur en producer Jamie xx live meer uit z’n pijp begint te komen is alvast een goed teken.

TE ONTHOUDEN: The xx staan zaterdag 30 juli op het hoofdpodium van Werchter, hun tweede album ligt in september in de winkels.

Jonas Boel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content