Ontdek je lokale muziekhelden tijdens de 1.081 concerten op 30 april

© gf

Onder het motto ‘elke held van vandaag is ooit begonnen als lokaal talent’, krijgen honderden jonge bands podiumervaring tijdens het unieke project ‘Lokale Helden’, verspreid over Vlaanderen en Brussel.

Poppunt, het Vlaamse aanspreekpunt voor muzikanten en dj’s, organiseert op donderdag 30 april “Lokale Helden”, zeg maar de feestdag voor het lokale muzikale talent. Op het menu: meer dan 800 muziekgroepen en dj’s die – verspreid over Vlaanderen en Brussel – ten tonele verschijnen. Aangezien Lokale Helden in alle genres te vinden zijn, krijg je naast pop- en rock-, ook pakweg klassiek-, hiphop-, metal- of elektronisch talent voorgeschoteld op een lokaal podium, en dat van bekend tot absoluut onbekend.

Poppunt hoopt met het initiatief lokale bands een duwtje in de rug te geven, maar ook om de drempel te verlagen voor beginnende concertorganisatoren, zegt Tessa Joris, woordvoerster van Poppunt.

Elke held van vandaag is begonnen als een lokale held

“Een lokale muziekscene is onontbeerlijk voor de ontwikkeling van muzikaal talent. Elke held van vandaag is immers ooit begonnen als lokaal talent”, klinkt het bij Poppunt. Maar een concert organiseren, is nog te vaak “een gigantische drempel” door de administratieve kant van de zaak. “Met Lokale Helden willen we naast jonge bands een eerste podiumervaring bieden, ook de organisatoren stimuleren en hen helpen om die drempel te verlagen”, zegt Joris.

Ontdek je lokale muziekhelden tijdens de 1.081 concerten op 30 april
© gf

Er worden in totaal 1.081 concerten georganiseerd door 198 organisatoren. Zowel grote steden als kleine dorpen, jeugdhuizen, bibliotheken, muziekclubs en cultuurcentra schoten dus in actie na de oproep van Poppunt.

“1.081 optredens op één dag; dat is werkelijk uniek”, zegt Poppunt-directeur Luc Nowé. “Met Lokale Helden wilden we iedereen aanmoedigen om op 30 april zijn lokale muziekscene in the picture te plaatsen. De massale respons bewijst dat er heel wat leeft op vlak van popmuziekbeleving in Vlaanderen en Brussel.”

Een kleine greep uit het gigantische aanbod, want geloof ons: er staan zeer interessante initiatieven te gebeuren:

* In Genk worden 50 huiskamerconcerten georganiseerd. Gianni Marzo van Isbells en Marble Sounds speelt er in z’n ouderlijke huis

* In Ninove stellen de locals van Team William hun tweede album ‘Drama’ voor

* In Deerlijk zijn heel wat winkeletalages the place to be. De Nieuwe Lichting-winnaar Zinger stelt in zijn hometown zijn nieuwe EP voor.

* Het Leuvense Depot organiseert een after party, waar locals Maverick (AKS) en Mophito (Tangram Records) hun lokale helden uitnodigen voor een avond boordevol beats en electronica

* In Hechtel-Eksel bokste de vzw I See Clouds het muziek-en kunstenfesival BREEK.PUNT in elkaar, met op het menu onder andere Astronaute, JFJ, Title en Gewelt. locals weten wat dat betekent.

* In Lier haalden ze Lange Polle (Triggerfinger) aan boord als peter van het project, en combineren ze muziektalent met dans en grafitti.

* De concertwerking van het Machelse JH Sjaloom stond op een laag pitje, maar dankzij Lokale Helden besloten ze om die een nieuwe wind in te blazen

* Het Diestse jeugdhuis Tijl krijgen Tubelight en Moonward over de vloer. Beide bands hebben ondertussen fans over het hele land, maar voor Lokale Helden spelen ze nog eens in het jeugdhuis waar het voor hen allemaal begon, en waar ze kind aan huis zijn.

* Ook de hoofdstedelijke Beursschouwburg geeft z’n locals een vrij podium. Lokale Held Raphael Absolonne van Spookhuisje tekent present voor de coaching van al dat talent

* in Brugge vindt een ‘Battle Of The Schools’-rock rally plaats tussen de verschillende Brugse scholen

* In Kortrijk werken het Festival Van Vlaanderen, Muziekcentrum Track, De Kreun, cinéPalace, The Pits, Schouwburg Kortrijk én de stad samen om 40 Kortrijkse talenten een podium te geven op het Buda-eiland

* CIRCA, KASK, Democrazy en Trefpunt -stuk voor stuk hoofdaandeelhouders in de Gentse pret – bundelen de krachten voor het festival Lokale Helden & Tunes. Goed voor een avond nieuwe muziek met onder meer De Beren Gieren, Louix en Dorian and the Greys.

* In Diksmuide zetten CC Kruispunt, Muziekclub 4AD en de jeugddienst lokaal talent op diverse plekken in en om het middeleeuwse Begijnhof.

Kortom, 30 april is een grote ode aan de muziek.

Voor een overzicht van alle de Lokale Helden-projecten in Vlaanderen en Brussel kan je terecht op de website van Lokale Helden. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content