Obama smeekt Led Zeppelin om Witte Huis niet te slopen

President Barack Obama heeft tijdens de uitreiking van de Kennedy Center Honors de leden van Led Zeppelin, gekend om hun uitspattingen in de jaren zeventig, gesmeekt om het Witte Huis niet te slopen.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de leden van de rockgroep Led Zeppelin, gekend om hun uitspattingen in de jaren zeventig, gesmeekt om het Witte Huis niet te slopen. Hij deed dat bij de uitreiking van de Kennedy Center Honors, de hoogste culturele onderscheidingen in de Verenigde Staten.

“Deze kerels hebben de rock-‘n-roll-levensstijl een nieuwe betekenis gegeven”, zei Obama in de East Room van het Witte Huis. Hij doelde op zanger Robert Plant, gitarist Jimmy Page en bassist John Paul Jones, die vandaag zestigers zijn.

Toen deze Britten heersten over de rockwereld, ‘waren er vernielde hotelkamers en algemene vernielingen’, zei de president nog tot groot jolijt van de aanwezigen. ‘Het is dus maar goed dat deze ceremonie plaatsvindt in een zaal waarvan de ruiten 10 centimeter dik zijn en met agenten van de geheime dienst in alle hoeken van de kamer.’

‘Rustig aan. Deze schilderijen zijn van onschatbare waarde’, gekscheerde Obama nog bij een portret van George Washington.

De president zong nadien de lof van de rockband. ‘Een generatie jongeren heeft zijn puberteit overleefd met een koptelefoon en een album van Led Zeppelin. En een generatie ouders heeft zich afgevraagd wat dat lawaai was.’

Led Zeppelin splitte in 1980, na de dood van de 32-jarige drummer John Bohnam. Sindsdien waren er nog slechts sporadisch concerten, het laatste in 2007 in Londen.

Er waren nog Kennedy Center Honors voor acteur Dustin Hoffman, talkshowhost David Letterman, danseres Natalia Makarova en blueslegende Buddy Guy. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content