Nu in de winkel: Knack Collector’s Edition van 100 pagina’s over Toots
Vanaf 8 september vindt u bij uw krantenboer – en online – een luxueuze, 100 pagina’s dikke aparte editie van Knack, helemaal gewijd aan Toots Thielemans, met een overzicht van leven en werk, spraakmakende gesprekken en pakkende getuigenissen.
WAT U ONDER (VEEL) MEER KUNT LEZEN IN DEZE KNACK COLLECTOR’S EDITION:
- ‘Nooit meer Tootske’: het edito door Bart Cornand
‘Zullen we zijn naam herinneren? Natuurlijk. Maar laten we het dan goed doen.’
- De Brusselse jaren van de Mozart van de Marollen
Het verhaal van een jongen uit de Lower East Side van Brussel. Van de Hoogstraat en van 52nd Street. Van socialisten en van vakbonden. En vooral: van gemiste en van gegrepen kansen.
- ‘Ik heb er een potje van gemaakt’: het verloren interview uit 1978
Einde de jaren zeventig was Toots ver afgedreven van zijn oude liefde: de echte jazz. Reclamejobs en filmwerk hadden hem een aardige cent opgeleverd, maar de twijfel zou nog jaren aan hem vreten: had hij zijn ziel verkocht? Eén jaar voordat hij met pianist Bill Evans een grote comeback zou maken, legde hij zijn ziel bloot.
- De Amerikaanse jaren: de doorbraak in New York
Zijn verhuizing naar New York dreigde voor Toots een doodlopend straatje te worden. Eén pilsje en één fles aftershave veranderden voor altijd zijn leven.
- De getuigenissen
Kenny Werner, Joe Lovano, Ozark Henry, Fred Hersch, Philip Catherine en Steven De bruyn over hun band met Toots.
- Hoe Toots de sound van The Beatles bepaalde
Thielemans’ mondharmonica was in de jaren zeventig en tachtig een haast vanzelfsprekende sound in de megaproducties van sommige Amerikaanse popsterren. Lang daarvoor inspireerde hij een gewone jongen op de rand van een hele grote doorbraak: John Lennon.
- Toots in de bioscoop: de soundtracks
Acht bekende soundtracks en één tv-monument die door Toots’ karakteristieke blue notes worden gekleurd.
- De luistertest: Toots over zijn meest verrassende opnames
Knack maakte een blinddoektest met opnames waarop Toots zelf meespeelde. Thielemans gaf commentaar, voor en na het lichten van de sluier.
- De definitieve discografie: de beste 10 Toots-platen
De muzikale nalatenschap van Toots Thielemans is even divers als onoverzichtelijk. Eén vraag komt altijd terug: wat moet je nu écht in huis hebben? De keuze van Knack.
- Met Toots in New York City
Toots noemde zich boven alles een Amerikaan. Knack verdwaalde met baron bitch door de straten van ’the city that never sleeps’, op zoek naar een maffialied, een oude gitaar en de geur van Marilyn Monroe.
- Kind of Blue: de wereld neemt afscheid van Toots
De wereld reageerde verslagen op het overlijden van Toots. Zelfs de Amerikaanse president Barack Obama. Tien pakkende reacties.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier