Nobelprijswinnaar Bob Dylan stuurt kort dankuwel én Patti Smith naar Stockholm

Patti Smith op Rock Werchter 2015. © Wouter Van Vaerenbergh

Bob Dylan heeft, bijna twee maanden nadat hij met de Nobelprijs voor de Literatuur werd vereerd, een bedankbriefje gestuurd naar het Nobelcomité. Die tekst zal tijdens het traditionele banket voor de winnaars, op 10 december in Stockholm, worden voorgelezen. Dylan zelf stuurt behalve zijn kat ook punkzangeres en -poëte Patti Smith, groot bewonderaar van de bard, naar de Zweedse hoofdstad.

Het bedankbriefje is echter te bondig om Dylan vrij te stellen van de verplichting, een echte dankrede te houden, stelt het Nobelcomité.

Nadat Dylan de prijs was toegekend, duurde het bijna volle twee weken voor de zanger op zijn bekroning reageerde. Eerst liet hij weten “mogelijk” naar Stockholm te komen voor het banket, mits het “past in mijn planning”. Half november zei de controversiële winnaar van de literatuurprijs dat de datum van het banket niet in zijn planning paste.

De Zweedse Academie en genodigden zullen echter vergast worden op de aanwezigheid van Patti Smith, die zelfs een liedje ten berde zal brengen – Dylans klassieker “A Hard Rain’s A-Gonna Fall”.

Inmiddels gaat de Academie er nog steeds van uit dat de 75-jarige Amerikaan volgend jaar naar Zweden zal afzakken om er een optreden te koppelen aan een ‘acceptance speech’. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content