NME Awards prijzen The Maccabees, Foals, Wolf Alice en The Libertines

The Libertines. © .

Het Britse muziekblad NME heeft naar jaarlijkse gewoonte een lading prijzen uitgedeeld. The Libertines en Wolf Alice wonnen elk twee beeldjes. Ook onderscheidingen voor The Maccabees, Foals en Donald Trump, ‘schurk van het jaar’.

Het bekende muziekblad NME reikt al sinds 1953 de NME Awards uit. Hoewel het het door de jaren heen een wat serieuzere toon aangemeten heeft, staat de prijsuitreiking bekend om haar humoristische ondertoon. Het beeldje dat de winnaar ontvangt, is immers gemaakt in de vorm van ne welgemeende fuck you.

Volgens het blad waren The Maccabees het afgelopen jaar absolute top. Zij werden uitgeroepen tot beste Britse band. Singer-songwriter Charli XCX ging naar huis met de prijs voor beste Britse solo-artiest.

De indieband Foals had met ‘What went down’ het beste album; Wolf Alice was de beste live-band en leverde in de ogen van NME ook de beste song (‘Giant Peach’); terwijl Rat Boy de middelvinger voor beste nieuwkomer kreeg. David Bowie werd postuum geëerd met de prijs voor beste reïssue, voor het geweldige album ‘Five Years’. Beste videoclip was ‘Cheer Up London’ van Slaves.

De Godlike Genius Award, die in het verleden al aan Noel Gallagher, Dave Grohl en Johnny Marr gegeven werd, kwam dit jaar in handen van Coldplay.

Er waren ook twee awards voor The Libertines. De band rond enfant terrible Pete Doherty dat het afgelopen jaar een geslaagde comeback maakte, had de beste fan community. Bovendien leverde het volgens de NME-lezers ook hét muziekmoment van het jaar, zijnde hun verrassingsoptreden op Glastonbury. 5 Seconds of Summer was de ‘slechtste band van het jaar’.

Run The Jewels mag zich voor een keer de beste internationale band noemen. Ook onder meer Taylor Swift, Charli XCX en Yoko Ono werden in de bloemetjes gezet.

De NME Awards staan ook bekend voor hun onderscheidingen in andere categorieën. Zo werd het kindsoldatendrama Beasts of No Nation uitgeroepen tot beste film van het jaar, terwijl Idris Elba en Vicky McClure respectievelijk de award voor beste acteur en beste actrice in de wacht sleepten.

Donald Trump kreeg dan weer de award voor schurk van het jaar, Dave Grohl was zijn tegenpool: de held van 2015. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content