Nieuwigheden op de Gentse Feesten: comedy, party’s en pop-upbar in Sint-Jacobskerk

© Belga

De Gentse Feesten, die van 17 tot 26 juli plaatsvinden, hebben enkele nieuwigheden in petto. Digitale zender Acht organiseert een comedyfestival, Klankfest vervangt Ten Days Off en de Sint-Jacobskerk is het decor van een pop-upbar. Voor de openingsstoet is er geen plaats meer.

Van 17 tot 26 juli vinden voor de 172ste keer de Gentse Feesten plaats. Zoals altijd gonst de Gentse binnenstad dan van bedrijvigheid en is het programma zelfs maar samenvatten onbegonnen werk. Enkele bijzondere, nieuwe initiatieven vallen wel meteen op.

Lachen met Breaking Bad

Zo breit de digitale zender Acht samen met Kunstencentrum Vooruit een verlengstuk aan het uitgebreide comedyaanbod op de feesten. Het Lacht Comedy Festival is volgens Acht-netmanager Vincent Loozen “een toffe mix van klassieke namen en nieuwe dingen.” “Comedy neemt een centrale plaats in in onze programmatie én in die van de Gentse Feesten. Dit is een interessante gelegenheid om de twee bij elkaar te brengen.”

Een van die nieuwe dingen is One Man Breaking Bad. Komiek Miles Allen doet in die voorstelling een vermetele poging om alle personages en afleveringen van de populaire reeks in één voorstelling te proppen.

Loozen raadt zelf Luisa Omielan aan, een Britse comedienne die volop potten breekt. “Aan grappige vrouwen op het podium is een chronisch gebrek, dus ik ben zeker benieuwd naar deze straffe madam.” Ook de openingsavond vol grote namen zoals Jan Jaap Van de Wal, Theo Maassen en William Boeva is volgens Loozen zeker het bezoeken waard.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Opvolger voor Ten Days Off

Vorig jaar was het laaste jaar dat het technofestival Ten Days Off plaatsvond, maar voor deze editie van de Gentse Feesten staat er al een opvolger klaar. Het concept van Klankfest loopt grotendeels gelijk met dat van zijn voorganger: tien dagen lang het beste van de Gentse clubscene in de Vooruit.

De line-up bevat alvast enkele grote namen. Op 18 juli spelen bijvoorbeeld Praga Khan en Sven Van Hees ten dans. Op 22 juli is het de beurt aan Locked Groove. Voor de slotavond, op 26 juli, heeft de organisatie Raving George gestrikt.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Pop-upbar in Sint-Jacobskerk

Nieuwigheden op de Gentse Feesten: comedy, party's en pop-upbar in Sint-Jacobskerk
© gf

De Sint-Jacobskerk is dit jaar dan weer meer dan een referentiepunt voor verdwaalde Feestengangers. Coeur Catering, de officiële cateraar van Film Fest Gent, brengt er de pop-upbar CHURCH in onder. Bezoekers kunnen er verkoeling zoeken of simpelweg genieten van gezonde en lokale lekkernijen. Op de drankenkaart vind je onder andere homemade ice tea met gember en de exclusieve huischampagne Gaston Chiquet. Er worden ook elke dag klassieke concerten gespeeld.

Geen openingsstoet

Opvallend is dat de traditionele openingsstoet dit jaar niet meer zal rondtrekken. Dat is een gevolg van het feit dat de Gentse Feesten sinds vorig jaar op vrijdag beginnen en niet op zaterdag. “Het niveau van de stoet was de laatste jaren danig gedaald”, zegt Feestenschepen Christophe Peeters. “Met bijvoorbeeld de openingsreceptie hebben we nog genoeg ankerpunten om duidelijk te maken dat de Feesten begonnen zijn.”

Enkele organisatoren, onder wie Frans Babbelaar, zijn niet te spreken over de veranderingen. “De stoet is hét traditionele begin van de feesten”, zegt Babbelaar. “De handelaars langs het parcours hadden tijdens de stoet altijd een topdag.” Babbelaar en de zijnen zullen als tegenzet een rouwstoet houden. “Op 17 juli vertrekken we om 17u30 aan het Bisdomplein. We roepen iedereen op mee op te stappen in de Gentse kleuren, zwart en wit”, zegt Babbelaar ferm. (JVL)

Walter De Buck en Luc De Vos herdacht

De openingsavond van de Gentse Feesten zal volledig in het teken staan van twee grote Gentenaren die dit jaar overleden: Walter De Buck en Luc De Vos. Op het Sint-Jacobsplein zal een liveband met onder andere Patrick Riguelle in de rangen de twee zangers eren.

Wil je er als vip bij zijn op deze bijzondere avond? Knack Focus geeft zes vippakketten voor telkens twee personen weg via onze festivalwedstrijd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content