Nieuwe vuilgebekte Beyoncé verbaast en verdeelt fans

Beyoncé’s nieuwe single verdeelt haar fans in twee kampen. Met ‘Bow Down’ wilt Queen B haar plaats aan de top benadrukken, iets wat ook als denigrerend en arrogant wordt opgevat.

Een triomf volgens de ene, pure arrogantie volgens de andere. De nieuwe single van Beyoncé, Bow Down, heeft de fans van de Amerikaanse popster in twee kampen verdeeld. In het nummer laat de echtgenote van Jay-Z zich immers van haar meest vuilgebekte kant zien, iets waar de ster zich voorheen altijd van weerhield.

In de eerste minuut van het nummer richt Beyoncé zich tot haar rivalen en voormalige pesters. Hierbij houdt ze geen blad voor de mond. “I know when you were little girls you dreamt of being in my world”, klinkt het, gevolgd door een snedige “Bow down bitches. Don’t get it twisted this is my shit”, iets wat velen totaal niet verwachtten van de anders zo classy zangeres. Fans zijn ervan overtuigd dat de roem Beyoncé naar het hoofd gestegen is. Met Michelle Obama als beste vriendin is dat ook niet zo onbegrijpelijk.

Meer dan Mrs Carter

Ook echtgenoot Jay-Z krijgt ervan langs in het nummer. Ze treedt naar eigen zeggen volledig uit zijn schaduw na een periode van bezinning en is meer dan ‘mrs Carter’. “I took some time to live my life, but don’t think I’m just his little wife. Don’t get it twisted, it’s my shit. Bow down, bitches” scandeert ze, wat terug doet denken aan de tijd dat ze zichzelf met Destiny’s Child tot Independent Woman kroonde.

De singlecover deed het vuur alleen maar harder knetteren. Op de foto staat Beyoncé als klein meisje, omringd door trofeeën. Een profetisch beeld dat ze twintig jaar later haar danstrofeetjes zou aanvullen met een aanhangwagen vol Grammy’s en MTV Awards, of een zoveelste bewijs van haar ego? We houden de boot in het midden.

Slechts een promotiestunt? De kans dat Bow Down niet op haar aankomende vijfde studioalbum zal staan, is echter reëel. Zopas lekte er een setlist uit waar onder meer eerder bevestigde samenwerkingen met Justin Timberlake, Lady Gaga en Sia op vermeld stonden. Het agressieve Bow Down was echter nergens te bespeuren. Beyoncé’s legertje persverantwoordelijken bevestigde de nummerlijst niet, maar zanger Ne-Yo liet wel uitschijnen dat het om de echte cd gaat. Bow Down zou slechts een promotiestunt zijn om het publiek warm te maken voor haar aankomende triomftocht.

In april begint Beyoncé aan haar nieuwe wereldtournee, The Mrs Carter Show. Ze houdt in mei halt in het Sportpaleis, dat ze op een klein uurtje twee keer wist uit te verkopen. Haar plaats aan de top is dus nog steeds verzekerd. Misschien toch maar tijd om te buigen? (TR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content