Nieuwe Maroon 5-clip: ‘Een dwaze verheerlijking van stalken’ (Koen Dedoncker, vzw ZIJN)

© gf

‘Animals’, het nieuwe nummer van Maroon 5 zorgt voor heel wat controverse. Ook de Vlaamse vzw ZIJN is niet blij met de creatie van de Amerikaanse poprockgroep: ‘Het is een dwaze verheerlijking van stalken’.

Het nieuwste nummer van de Amerikaanse poprockgroep Maroon 5 zorgt voor heel wat controverse. Op 29 september bracht het ‘Animals’ uit, een nummer lied over stalken. Het Amerikaanse Rainn (Rape, Abuse and Incest National Network) is niet te spreken over de clip: “Het is een gevaarlijke uitbeelding van een stalkers’ fantasie.”

In de clip zien we hoe Maroon 5-frontman Adam Levine bij een slager werkt en een lieflijke klant in zijn vizier krijgt. Die wordt gespeeld door zijn vrouw Behati Prinsloo. Als ze haar vleeswaren gekocht heeft, gaat ze weer weg. Levine volgt haar door de straten, staat voor haar raam en volgt haar zelfs tot in een nachtclub. Op het einde beeldt hij zich in dat ze seks hebben in een stroom van bloed. Rainn, de grootste Amerikaanse organisatie tegen seksueel geweld, veroordeelt de video: “Het banaliseren van ernstige misdrijven zoals stalken hoort niet thuis in de entertainmentwereld.”

Anderen aanzetten

De Belgische vzw ZIJN strijdt tegen alle vormen van familiaal geweld. Stalken hoort daar ook bij. Coördinator Koen Dedoncker is niet meteen blij met de nieuwste creatie van Maroon 5: “Het is een dwaze verheerlijking van stalken. Er zit helemaal geen poëzie in. In bijvoorbeeld ‘Jeanny’ van Falco zien we hoe hij op het einde in een dwangbuis belandt, hier niet. Hij staat er wat te dansen in zijn bloot bovenlichaam tussen karkassen van dode dieren. Alles is heel expliciet in beeld gebracht”, aldus Dedoncker, “Ik denk wel niet dat het mensen kan aanzetten tot stalken. Het zal misschien wel een invloed hebben op mensen die al aan het stalken zijn. Die kunnen hierdoor een verkeerd beeld krijgen over wat ze aan het doen zijn.”

Stalken ≠ romantiek

De definitie van stalken staat omschreven als “herhaaldelijk gedrag waar het slachtoffer last van ondervindt en waar de dader van zou moeten weten dat het last veroorzaakt.” Dedoncker: “We weten in de clip niet zeker of de dame in kwestie weet dat ze gevolgd en bekeken wordt. Al romantiseert de video het idee wel. Het feit dat de frontzanger de hoofdrol speelt, maakt dat nog sterker. Het is geen acteur die een typetje speelt maar de zanger van een band. Dan gaan mensen zich daar sneller mee identificeren.”

Toch is het niet zijn grootste zorg. “Wat ik momenteel erger vind, is het nieuwe liedje van Nicky Minaj (‘Anaconda’). Daar is elke vrouw op elk moment in de clip met haar kont aan het schudden. Dat maakt van vrouwen een puur lustobject, maar daar wordt niets over gezegd.” (WH)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content