Nieuwe Gorillaz uit op Record Store Day

Vinyljunkies kunnen hun lusten botvieren op 16 april, want dan is het wereldwijd Record Store Day. Onafhankelijke platenwinkels slaan de handen in elkaar om vinyl te redden. Die dag verschijnt een reeks exclusieve vinyls, waaronder de nieuwste Gorillazplaat ‘The Fall’.

Record Store Day (RSD) is een wereldwijd fenomeen. Op 16 april slaan onafhankelijke platenwinkels de handen in elkaar om de (vergane) glorie van vinyl te herstellen. De trend waaide van de Verenigde Staten via Engeland over naar Nederland en nu ook naar ons landje. De trouwe vinylfanaat wordt beloond met een resem exclusieve releases. In de deelnemende winkels zullen ook enkele bands een kort akoestisch optreden geven.


In Groot-Brittannië is RSD al erg populair. Heel wat schoon volk brengt die dag een exclusieve plaat uit om trouwe fans te belonen. Op het lijstje staan onder andere The Black Keys, Deftones, Neil Young, Muse, Tegan & Sara en Mastodon.


Met ‘The Fall’ laat Gorillaz een nieuw album op de wereld los. Die was op kerstdag al online beschikbaar voor leden van de fanclub. De band heeft nu besloten om op 18 april het album via cd en download aan het grote publiek aan te bieden . De versie op vinyl is enkel te koop op de Record Store Day.


Eerste RSD in België


Voor het eerst wordt er ook zo’n ‘dag van de vinyl’ in ons land georganiseerd. Verschillende winkels in onder meer Brussel, Gent, Antwerpen en Namen nemen deel aan RSD. De lijst met releases en deelnemende winkels in België vind je hier.


Eerder kondigden Absynthe Minded en Isbells al een speciale plaat aan. Red Zebra, een Belgische punkband uit de jaren 80, brengt die dag een nooit verschenen demo uit.


Ook Trixie Whitley heeft ondertussen aangekondigd op de RSD-kar te springen. Haar single ‘I’d Rather Go Blind’ komt in beperkte oplage op 10″ vinyl uit. Het trio Steven De Bruyn, Tony Gyselinck en Roland Van Campenhout laat van hun live-opname voor Radio 1 tweehonderd stuks pressen.


Zita Swoon Group brengt ‘Dancing With The Sound Hobbyist’ op vinyl uit. Voor deze speciale versie voorzagen Eva en Kapinga Gysel één nummer van vocals. De muziek is afkomstig van een samenwerking tussen Zita Swoon, danser Simon Mayer en choreografe Anne Teresa De Keersmaeker. Het resultaat is een voorstelling die nog steeds het land rondtrekt.


Ambassadeur Ozzy


Niemand minder dan Ozzy Osbourne himself werd gevraagd als ambassadeur voor de Record Store Day 2011. Bekijk hieronder het filmpje, waarin hij iedereen verplicht massaal naar de platenwinkels te trekken.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten


Astrid Snoeys

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content