Nieuwe EP van Liesa Van der Aa

Zangeres, muzikante en actrice Liesa Van der Aa gaat met haar nieuwe EP (waarop ze Lou Reed, Iggy Pop, Dalida en PJ Harvey covert) op mini-tournee. ‘Muzikale én tekstuele herinterpretatie is essentieel voor een goede cover.’

Liesa Van der Aa valt niet in één hokje te duwen. De jonge artieste Aa die ‘dochter van’ al lang overstijgt, koos als actrice zowel voor de planken bij het Toneelhuis als voor het kleine scherm bij Ketnet. Maar de in 2008 afgestudeerde kleinkunstenares is vooral een opkomende zangeres en muzikante.

In 2012 kwam haar eerste album Troops uit dat veel luisteraars wat verward en geïntrigeerd achterliet. De unieke sound van haar stem en viool – versterkt door effectpedalen en een loopstation – creëert een psychedelisch en meeslepend universum. Haar songs zijn allesbehalve conventioneel maar wringen soms en hebben genoeg weerhaakjes om na veel luisterbeurten interessant te blijven.

Nieuwe EP

Met haar nieuwe EP Where What’s Happening sleurt ze de luisteraar opnieuw mee in haar bevreemdende cocon, zowel duister als verwarmend. Voor het project nam ze vier covers op van Iggy Pop, Dalida, Lou Reed en PJ Harvey. Waarom ze net voor covers van deze grootmeesters en tevens haar idolen kiest? “Ik heb het mij ook nog afgevraagd deze week”, zegt Liesa Van der Aa.

“Ik denk dat ik voor deze nummers gekozen heb omdat ik in een fase zit dat ik deze artiesten echt leer kennen. Voor mijn achttien luisterde ik bijna uitsluitend naar jazz en klassiek. En pas sinds enkele jaren heb ik mij echt verdiept in het werk van deze rockartiesten.”

Wat voor haar een goede cover is? “Een goede cover is zowel een muzikale als inhoudelijke interpretatie”, zegt Liesa. “Voor dit project heb ik muzikale elementen uit de bestaande songs gebruikt en vervormd. Ik heb er mijn eigen ding mee gedaan. Voor mij is zo’n muzikale én tekstuele herinterpretatie essentieel.”

Limited editions

De EP komt er op vraag van haar Franse label Volvox. Where What’s Happening verschijnt dan ook alleen in Frankrijk. Maar enkele exemplaren vinden ook hun weg naar het Belgische publiek. “Het zijn echt limited editions”, vertelt Liesa. “Via de site en via iTunes kan je de nummers kopen. En vooral op mijn concerten is er de mogelijkheid om de EP te verkrijgen.” Op Youtube zette ze alvast twee covers online als voorproefje. Bij de songs horen twee intrigerende video’s (zie onderaan).

Op haar vorige album Troops speelde beeld ook al een prominente rol. Ze liet tien kunstenaars video’s maken bij haar nummers. “Ik werk als muzikante ook bij theater en film en het is fijn om muziek te bedenken op beelden en omgekeerd”, vertelt de muzikante. “Als ik muziek maak, zie ik altijd beelden voor mij. Vaak filmische en bombastische beelden.”

Mini-tournee

Met haar nieuwe nummers begint Liesa Van der Aa aan een kleine, nieuwe tour. Haar sterke livereputatie vraagt naast inleving ook heel wat technisch werk met zang, viool, effectpedalen én een loopstation. “Het is heel technisch allemaal”, zegt ze. “Ik moet er echt bijblijven en mijn focus houden. Soms wil ik het echt kunnen loslaten. Laatst kreeg ik wel een e-mail van iemand die zei dat hij blij was dat het geen gimmick was, of show, maar mijn eigen manier van muziek maken. Die manier is een beetje ontaard maar het blijft helemaal ik.”

Na haar samenwerking met koor en orkest voor een herinterpretatie van Troop en de samenwerking met Kaleidoskop voor het theaterstuk Van Den Vos gaat ze terug solo. “Het is fijn om terug alleen te spelen nu. Het is een terugkeer naar het begin. En vandaaruit kan ik opnieuw vertrekken om aan mijn nieuwe plaat te werken.”

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Haar nieuwe tournee loopt van 30 januari (in CC Luchtbal, Antwerpen) tot 26 februari, op verschillende locaties in grootsteden en kleinere regio’s. “Ik weet niet waar ik het beste pas: in een cultureel centrum, op een klassiek podium of in een club”, vertelt ze. “Maar het hoeft ook niet zo gescheiden te zijn. Ik zou het fijn vinden als ik binnen tien jaar een echt publiek achter mij heb. Ik merk nu al dat enkele mensen me proberen volgen. Het spelen op de meest diverse locaties is nog wat zoeken. Maar het hoort bij de stappen die ik nu zet. Ik zie wel waar ik beland en ondertussen geniet ik er heel hard van.” (MM)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content