Neurosis elektrificeert Graspop

Neurosis © Piet Goethals

De invloedrijke experimentele post-metalband Neurosis was een regelrechte trip. De Amerikanen zetten de Marquee onder spanning met hun eindeloos gelaagde geluidsmuren.

PLUS: Neurosis is een geval apart. Hoewel ze trager tewerk gaan en geen moment stopten met spelen, was het geen seconde saai, ook zonder het rode haar van bassist Dave Edwardson. Wanneer de krakende stemmen en distorted gitaren van Scott Kelly en Steve von Till de keyboardsounds – gaande van folk metal-achtige klanken tot pure noise en onverstaanbare samples – van Noah Landis ontmoeten, gebeurt er iets speciaals.

Het publiek had dat ook onmiddellijk door en liet zijn waardering blijken in de vorm van gehypnotiseerd geheadbang. De opeenvolging van onder andere ‘Locust Star’, ‘At The Well’, ‘My Heart for Deliverance’ en ‘We all rage in Gold’ was een complete trance. Sommigen ontwaakten daar pas uit toen Landis met een drumstok op zijn bovenste keyboardverdieping sloeg en zo een noisebom losliet die uiteindelijk in de zware riffs en gekermde teksten van Kelly en co opgenomen werd. Een revelatie voor menig Graspopper.

MIN: Amenra was beter.

Sebastian Roth

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content