Netsky wint Vlaamse Cultuurprijs voor Muziek 2014

© Damon De Backer

Boris Daenen, ofte Netsky, wordt door de jury bekroond omdat hij een jonge talentvolle muzikant is, die internationaal scoort. Het was de bedoeling om de prijs uit te reiken tijdens SOUND/CHECK in de AB, maar dat ging wegens de terreurdreiging niet door.

Netsky bevestigde zijn talent reeds als jongeman. De producer/muzikant werd op 21-jarige leeftijd door Studio Brussel verkozen als ‘Beste Belgische DJ’ en won tal van drum ’n bass awards. Het bezorgde hem nationale erkenning en optredens op bekende zomerfestivals als Tomorrowland, Dour, Lowlands en Rock Werchter. Deze zomer sloot hij op schitterende wijze Pukkelpop af meteen stomend concert. Ook internationaal brak Netsky door met optredens wereldwijd.

Het is de eerste keer dat de Vlaamse Cultuurprijs wordt uitgereikt aan een muzikant uit de dancescene. Ons land is traditioneel sterk in de elektronische muziek (van Front 242 en de New Beat over Telex naar 2many DJ’s, Milk Inc. en nu Netsky) en de jury beschouwt deze prijs dan ook alseen erkenning van het belang van de dance/elektronica in de nationale popmuziek.

Wereldwijde uitstraling

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz is alvast erg lovend. “Boris Daenen, Netsky, is een fenomeen in de dance scene.Op en top Belgisch, maar met een ongelooflijke wereldwijde uitstraling. Met zijn opzwepende muziek krijgt hij hele zalen, pleinen en festivalweides aan het dansen, vanaf de eerste noten. “

De officiële overhandiging van de prijs, 12.500 euro om precies te zijn, zal op een latere datum gebeuren. “Er wordt nog overlegd om een nieuw moment vast te leggen waarop we de laureaat in de bloemetjes zetten”, klinkt het bij Eva Vanhengel, woordvoerster van Sven Gatz.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content