Neil Young wil niet dat Donald Trump zijn muziek gebruikt tijdens campagne

© Piet Goethals

De Canadese rockmuzikant Neil Young heeft de Amerikaanse Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump ervan beschuldigd zonder toestemming zijn muziek te hebben gebruikt tijdens een campagnebijeenkomst.

Toen Donald Trump dinsdagochtend zijn kandidatuur voor het Witte Huis officieel kenbaar maakte in New York klonk “Rockin’ In The Free World” uit de boxen aan de Trump Tower, één van Neil Youngs meest bekende liedjes.

Dit was zeer tegen de zin van Young, die enkele uren later in een persmededeling liet verstaan dat “Donald Trump niet gemachtigd was om ‘Rockin’ In The Free World’ te gebruiken om zijn presidentskandidatuur bekend te maken”. Het mag dan wel een vrije wereld zijn, maar niet zo vrij dat Trump het iconische lied van Young mag stelen.

Bernie Sanders for president

Neil Young, die gekend staat voor zijn linkse opvattingen sprak zijn steun uit voor een democratische kandidaat. “Neil Young, een Canadees, steunt Bernie Sanders voor het presidentschap van de VS”, luidt de persmededeling. Sanders is een van de democratische kandidaten die in de weegschaal ligt met Hilary Clinton.

Het is niet de eerste keer dat nummers van muzikanten worden ingezet tijdens een (Amerikaanse) verkiezingscampagnes tegen de wil van de muzikant zelf. Zo gebruikte de voormalige Amerikaanse Republikeinse president Ronald Reagan in 1984 Bruce Springsteens nummer “Born in the USA”. Hoewel Springsteen niet opgezet was met Reagans keuze voor zijn nummer, omdat het nummer uit zijn context werd gehaald, werd Ronald Reagan wel herverkozen.

Bekijk meer video’s van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

(Belga/LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content