Muzikanten vragen hogere vergoeding door YouTube

© Ryhor Bruyeu

Meer dan duizend internationale artiesten, waaronder Abba, David Guetta, Coldplay en Paul McCartney hebben een brief gestuurd aan Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Ze klagen daarin over de te lage vergoedingen die ze ontvangen van videoplatformen zoals YouTube.

In hun brief klagen de popartiesten over de groeiende kloof tussen de muziekconsumptie – die “aan het exploderen is” – en de vergoedingen die muzikanten krijgen. “Deze kloof ondermijnt de rechten en de inkomsten van wie creatief met muziek bezig is, muziek bezit of erin investeert, en verstoort de markt”, luidt het. Ze menen zelfs dat de toekomst van de muziekindustrie bedreigd is.

Een muziekvideo die online bekeken kan worden, zou ongeveer drie keer minder opbrengen voor de artiest dan een nummer op een gratis streamingdienst als Spotify, zo berekende SNEP, de grootste belangenorganisatie van de Franse muziekindustrie. De briefschrijvers vinden de Europese onderhandelingen over auteursrechten het ideale moment om “deze grote economische scheeftrekking te corrigeren”. Het komt er volgens hen in de eerste plaats op aan het juridisch statuut van de videowebsites aan te passen. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content