Muzikant Jack Johnson aangesteld als VN-Goodwill Ambassadeur

© Wouter Van Vaerenbergh

De Amerikaanse singer-songwriter Jack Johnson mag zich sinds kort Goodwill Ambassadeur van het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) noemen. Johnson is naast muzikant en verwoed surfer ook een toegewijde milieuactivist.

De toekenning van de nieuwe titel gebeurde afgelopen vrijdag, op World Environment Day, een dag om de noodzakelijke actie voor het milieu kenbaar te maken bij het grote publiek.

Vele handen

“Dit is een grote eer voor mij”, reageerde Johnson die op Hawaï woont en de prijs in ontvangst nam op het eiland Eleuthera in de Bahama’s.

“Als wij in Hawaï samenwerken zeggen we ‘Laulima’. Dat betekent ‘vele handen’. Het is altijd indrukwekkend om te zien wat je kan bereiken door het juiste team te bouwen en met vele handen samen te werken”, zei Johnson.

“Zo zie ik de relatie met UNEP, een manier om meer mensen rond milieu te activeren in hun lokale gemeenschappen, en een manier voor mij om meer over milieuproblemen in de hele wereld te leren.”

Groene muziekindustrie

UNEP-directeur Achim Steiner is opgetogen over de aanstelling van Johnson. “Hij is een inspirerende muzikant en een toegewijde milieuactivist”, zei hij. “Zijn miljoenen fans over de hele wereld maken deel uit van een uniek netwerk dat op elke stop tijdens zijn muziektournees samenwerkt met ngo’s die zich inzetten voor het milieu. Johnson levert ook lovenswaardige inspanningen om de muziekindustrie groener te maken.”

Samen met zijn vrouw Kim, richtte Johnson de Kokua Hawaii Foundation op ter promotie van milieueducatie op scholen en de Johnson Ohana Charitable Foundation om wereldwijd milieu, kunst en muziekonderwijs te ondersteunen.

Geschat wordt dat Johnson sinds 2001 30 miljoen dollar (27 miljoen euro) aan opbrengsten van concerten en de verkoop van albums weggaf aan het goede doel.

In zijn rol als UNEP-ambassadeur wil hij vooral werken aan de vermindering van zwerfvuil, de bevordering van duurzame voedselsystemen, en het ondersteunen van plasticvrije initiatieven.

In 2014 rapporteerde UNEP dat elk jaar twintig miljoen ton plastics in de oceanen terecht komen en de mariene ecosystemen voor elf miljard euro schade toebrengen.

(IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content