Muzikant Bert Dockx wint cultuurprijs KU Leuven

Bert Dockx © Anton Coene

De tweejaarlijkse prijs, uitgereikt door Rik Torfs, onderscheidt een hoogstaand en vernieuwend levend Belgisch kunstenaar die zich ook verdienstelijk heeft gemaakt op het vlak van vorming en/of onderzoek in de kunsten. Bert Dockx verzamelt al die kwaliteiten.

Bert Dockx, frontman van Flying Horseman en bekend van het instrumentale trio Dans Dans en het Nederlandstalige éénmansproject Strand, krijgt de tweejaarlijkse cultuurprijs van de KU Leuven. De prijs ter waarde van 10.000 euro wordt uitgereikt aan een hoogstaand en vernieuwend levend Belgisch kunstenaar (m/v) die zich ook verdienstelijk heeft gemaakt op het vlak van vorming en/of onderzoek in de kunsten, aldus de universiteit. Dit jaar is Bert Dockx dus (mee) aan de beurt. De prijs wordt uitgereikt door rector Rik Torfs op 16 juni. Het Nadar Ensemble is de tweede laureaat.

Bert Dockx is een muzikant buiten categorie. Naast Flying Horseman, Dans Dans en Strand levert hij ook gitaarwerk voor een aantal andere bands, en componeert en speelt hij muziek voor theater. Drie jaar geleden was de Antwerpenaar te gast bij De Canvasconnectie. In 2013 cureerde hij de eerste jaargang van ‘A Track’ in het Concertgebouw in Brugge, waarbij hij inkijk gaf in zijn artistieke invloeden en als curator een podium bood aan Fred Van Hove, Eric Thielemans en Mittland Och Leo.

De creatieve muzikant bekoort een steeds groter en gevarieerder publiek. Mensen van verschillende leeftijden en met een erg uiteenlopende culturele achtergrond lijken geraakt door de verbeeldingskracht en emotionele diepgang van zijn muziek.

Intussen grossiert hij met zijn projecten in lovende reviews in het buitenland. De laatste plaat van Dans Dans schopte het tot album van de maand bij de invloedrijke Londonse Rough Trade shops.

Dit jaar staat nieuw werk van Flying Horseman op stapel. Dockx componeert ook voor de eerste keer een soundtrack voor een langspeelfilm. En volgend jaar staat een nieuw album van Dans Dans op de agenda. De muzikant zit nooit stil. (DB)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content