Muziekwereld rouwt om Sam Rivers

De invloedrijke Amerikaanse jazzmuzikant Sam Rivers is maandag op 88-jarige leeftijd overleden. De multi-instrumentalist verwierf bekendheid dankzij zijn albums op het befaamde Blue Note platenlabel en schitterde ook tijdens optredens met collega-muzikanten.

Rivers werd geboren in de Amerikaanse staat Oklahoma tijdens de roaring twenties. Hij groeide op in een muzikaal gezin en leerde al van jongs af aan piano, viool en saxofoon spelen. In de jaren 50 groeide de multi-instumentalist -die tevens aardig op klarinet, harmonica en fluit uit de voeten kon- uit tot een belangrijke muzikant in de jazzwereld. Hij speelde in de begeleidingsband van zangeres Billie Holiday en sloot zich nadien aan bij het kwintet van Miles Davis.

Nadien kreeg Rivers een platencontract bij het bekende Blue Note Records en speelde hij er samen met onder meer Tony Williams en Larry Young. In de jaren 70 stichtte de jazzmuzikant samen met zijn vrouw de New Yorkse club Studio Rivbea, beroemd om de experimentele jamsessies met bevriende muzikanten die er plaatsvonden.

Het einde van zijn leven bracht Rivers door in Orlando waar hij nog steeds nieuwe muziek bleef componeren en spelen tot aan zijn dood. Tijdens zijn carrière trad hij op met verschillende elektrische kwartetten. Collega-muzikanten prijzen de multi-instrumentalist vooral om zijn vernieuwende benadering van jazzmuziek. (TG)

Bekijk hier nog eens de live-uitvoering van zijn bekendste nummer Beatrice, een ode aan zijn vrouw:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content