Muziekindustrie wil respect voor de muzikant

De grote platenlabels, de auteursvereniging Sabam en voor het eerst ook de retailsector pleiten voor een btw-verlaging op cd’s en een hardere aanpak van de illegale downloads.

Voor het eerst moeit ook de retailsector, met Free Record Shop op kop, zich in de discussie over de crisis in de muziekindustrie. Gesteund door de belangrijke spelers van die industrie lanceert de sector het charter ‘Respect voor de muzikant’, een oproep aan de Belgische en Europese overheid om de crisis in de muziekindustrie aan te pakken.

In het charter reiken ze een aantal aanbevelingen aan. Ten eerste eist de industrie een btw-verlaging op cd’s. Vandaag geldt er voor cd’s, maar ook voor dvd’s en games, een btw-heffing van 21%. Cd’s worden dus nog steeds niet beschouwd als cultuurproduct, maar wel als luxeproduct. De sector eist een verlaging naar 6%, het tarief dat algemeen geldt voor cultuurproducten als boeken en concerttickets.

‘Deze scheve situatie zorgt ervoor dat je voor een concertticket 6% btw betaalt, maar als je de de dvd van datzelfde concert wil kopen, er 21% wordt aangerekend. Een paradox die volgens ons dringend moet worden aangepakt,’ legt Hans Breukhoven, eigenaar en oprichter van Free Record Shop, uit. ‘De btw-verlaging zou er voor zorgen dat de prijs van cd’s zou dalen, wat leidt tot een stijgende cd-verkoop. Die stijging in de verkoop stelt ons vervolgens in staat om jong talent nog meer kansen te geven.’ De retailsector garandeert dat het verminderde btw-tarief ook effectief zal leiden tot lagere prijzen.

Deze btw-verlaging is volgens de sector niet het enige dat moet veranderen. Ze moet volgens hen ook de aanpak van het illegaal downloaden strenger worden. De muziekindustrie neemt de strenge Zweedse wetgeving als voorbeeld. Die wetgeving geeft de overheid de mogelijkheid om de identiteit van de internetgebruikers die bestanden illegaal verspreiden te achterhalen. Volgens de industrie zorgde de wet ervoor dat in Zweden zowel de cd-verkoop als het aantal legale downloads op korte tijd gestegen is.

Bart Becks, co-ceo van het nieuwe platenlabel Sonic Angel, voegt daaraan toe dat de aandacht ook naar de attitude van jongeren moet uitgaan. ‘We moeten het internet niet enkel verguizen, maar ook omarmen. De technologie heeft ruimte aan nieuwe modellen. Zo kan je als artiest een sterke band opbouwen met je publiek, maar ook op vlak van financiering zorgt het internet voor nieuwe mogelijkheden.’

Om het charter kracht bij te zetten organiseert Free Records Shop op 25 juni een actiedag waarop tientallen Belgische artiesten hun muziek zullen verkopen aan een btw-tarief van 6%.

Elisah Vandaele

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content