Muziekdocu ‘Hidden Wounds’ gebaseerd op dEUS-nummer wint Amerikaanse filmprijs

De interactieve videoclip ‘Hidden Wounds’, over veteranen met post-traumatische stressstoornis en met muziek van dEUS, heeft op het Chicago Filmfest de prijs voor beste korte film gewonnen.

De interactieve videoclip, op muziek van dEUS en geregisseerd door de Nederlander Tomas Kaan, wordt geexperimenteerd met het medium documentaire, videoclip en webvertelling. “Deze overweldigende en innovatieve film is een meeslepend en interactieve hybride tussen muziekvideo en documentaire, die de emotionele impact van oorlog op veteranen overal ter wereld onderzoekt, ” aldus het juryrapport. Eerder werd Hidden Wounds vertoond op het Internationaal Documentaire Filmfestival IDFA in 2013.

Met de zang van dEUS-frontman Tom Barman en de vele oud-soldaten wordt een persoonlijk verhaal verteld over oorlogsveteranen met posttraumatische stressstoornis (ptss). In Hidden Wounds komen meer dan 20 veteranen aan het woord, onder wie Nederlanders, Britten en Amerikanen. De indrukwekkende documentaire kan worden bekeken als videoclip, maar door middel van een interactieve applicatie online kun je naar hun persoonlijke verhalen beluisteren. Pijnlijke getuigenissen over een oorlog die diepe littekens nalaat. Verhalen over de moeilijkheden om opnieuw in het burgerleven te stappen.

Naast Tomas Kaan (regie) werkten ook de Nederlanders Arnold van Bruggen & Eefje Blankevoort (concept, research, interviews en productie), Daniel Bouquet (camera), Maurik de Ridder (montage), Carlijn Limburg (research) en Mark Glynne (sounddesign) mee. De muziek is dus van Belgische makelij.

Jimmy Johnson

In het nummer ‘Hidden Wounds’ – uit het album ‘Following Sea’ – zingt Tom Barman over Jimmy Johnson, een Britse militair die in de jaren ’70 vocht in Noord-Ierland, maar na zijn dienstjaren aan lager wal raakte. Hij scheidde van zijn vrouw, raakte aan de drank, worstelde met paniekaanvallen, en belandde uiteindelijk achter de tralies voor moord. Vanuit zijn cel voert hij campagne om zich als voorbeeld te stellen van de verregaande en verschrikkelijke gevolgen die posttraumatische stress met zich mee kan brengen.

Bekijk Hidden Wounds (in Firefox)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content