Muziek is topsport: tips voor gitaristen en drummers om blessures te voorkomen

© iStock

De fysieke prestaties van muzikanten zijn te vergelijken met die van topatleten. Maar waar sporters doorgaans intensief medisch begeleid worden, zijn muzikanten zich vaak niet bewust van het feit dat muziek spelen hun spieren en pezen danig op de proef stelt, met pijn of blessures tot gevolg.

Als muzikant zit of sta je uren aan een stuk in dezelfde houding, herhaal je voortdurend dezelfde bewegingen, en dat met spieren die doorgaans niet zo intensief gebruikt worden. Wie op een hoog niveau speelt, ontkomt er dan ook niet aan: vroeg of laat duiken kwaaltjes op.

Zo hebben drummers vaak last van hun elleboog of cystes in de pols als gevolg van de vele polsbewegingen, of kampen ze met lage rugpijn door een langdurige, foute zithouding. Gitaristen krijgen dan weer last van hun schouder en/of nek door het dragen van de gitaar, en de disbalans die daardoor ontstaat in het spiergebruik. Ook de vingers van gitaristen krijgen het hard te verduren, met het risico op ’triggerfinger’: een verdikking van de flexorpees die er voor zorgt dat de vinger geblokkeerd raakt en niet meer gestrekt kan worden. Triggerfinger kan enkel operatief opgelost worden.

Beter voorkomen dan genezen

‘Beter voorkomen dan genezen’, geldt zeker voor de triggerfinger, maar ook voor andere blessures. Poppunt en Move to Cure lanceren daarom twee video’s en negen tips om pijn en blessures bij muzikanten te vermijden. Slachtoffer van dienst in de video’s is het punkduo The Glücks, die met hun rauwe rock-‘n-roll zowel hun gitaar en drum als hun spieren duchtig op de proef stellen. Kinesitherapeut Lieven Maesschalck, die met Move to Cure o.a. met heel wat Rode Duivels werkt, geeft tips.

“Een optreden is topsport, muzikanten kunnen maar beter in topconditie zijn”, vertelt Maesschalck. “Eigenlijk raad ik muzikanten een volledige workout aan, maar ook met kleine aanpassingen in je houding of eenvoudige oefeningen kan je al veel problemen vermijden”. En daarvoor hoef je niet eens naar het fitnesscentrum: je gitaar doet evengoed dienst als halter, en om te stretchen heb je niets meer nodig dan je eigen lichaam.

Bekijk de video’s:

Hoe voorkom je gitaarblessures?

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Hoe voorkom je drumblessures?

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content