Muntstuk van 20 euro eert jazzmuzikant Toots Thielemans

© Belga

De Koninklijke Munt van België heeft een zilveren muntstuk van 20 euro geslagen ter ere van Toots Thielemans, die vorig jaar op 94-jarige leeftijd om het leven kwam.

De muntslag werd vergezeld van een plechtigheid waarop ook de weduwe en de familieleden van Toots Thielemans aanwezig waren.

De voorzijde van de munt toont Toots Thielemans zoals de meeste mensen hem kennen: lachend, en met een mondharmonica in zijn hand. Ook zijn naam en zijn geboorte- en sterftejaar worden vermeld. Op de achterkant staat onder meer de muntwaarde (20 euro) vermeld.

Met de uitgifte van het stuk brengt de Koninklijke Munt van België een eerbetoon aan één van de beroemdste jazzmuzikanten uit de Belgische geschiedenis. “Ik vond het een zeer goed idee om dit te doen”, zo zegt zijn weduwe Huguette Thielemans. “Zo lang er over hem gesproken wordt ben ik blij, want het houdt hem in leven.”

“Ik weet dat Toots hier erg gelukkig mee zou geweest zijn. Ook al zou hij gezegd hebben dat hij dat hij dit niet verdient”, zo zegt ook Véronique Heene, een nicht van Toots Thielemans.

Er worden 5.000 exemplaren geslagen van de zilveren munt, die wellicht vooral door fans en verzamelaars in huis zal worden gehaald. De prijs voor de aankoop van het muntstuk bedraagt 46 euro.

Later dit jaar zullen nog munten worden geslagen naar aanleiding van de 200ste verjaardag van de universiteit van Luik en van Gent. Er komt ook nog een munt voor de zestigste verjaardag van de stripfiguur Guust Flater.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content