Morcheeba: “De magneet trok me aan”

Skye Edwards is terug bij Morcheeba, het Britse triphop-downtempo project van Paul en Ross Godfrey. Met de nieuwe plaat Blood Like Lemonade kiezen ze weer voor de oorspronkelijke formatie. Ross en Skye geven uitleg!

Oude fans zullen juichen: zangeres Skye Edwards is terug bij Morcheeba, het Britse triphop-downtempo project van Paul en Ross Godfrey. Jarenlang was ze hun frontvrouw, maar zeven jaar geleden verliet Edwards de groep ‘om persoonlijke en muzikale redenen’ en sloeg ze haar eigen weg in. De Godfrey-broers zagen een rist vocalisten komen en gaan, maar kiezen met de nieuwe plaat Blood Like Lemonade weer voor de oorspronkelijke Morcheeba-formatie. Op 8 juli staan ze in ons land op Les Ardentes, maar Ross en Skye waren zopas al even op doortocht om hun nieuwe album te promoten.

Jullie hebben altijd verschillende genres gemixt, van triphop tot soul en rock. Hoe zou je Blood Like Lemonade voorstellen aan nieuwkomers?

Ross Godfrey: Als een groot, fuzzy deken van psychedelica dat je meevoert in een trip gevuld met verraad, wraak en bloedvergieten, maar ook enkele lieflijke momenten kent. We wilden het zeer spacy maken, zonder erover te gaan. Minimalistisch ook, zodat je de reverbs goed kan horen en er genoeg ruimte is voor Skye’s stem.

Skye, je bent er zeven jaar niet bij geweest. Wat was je motivatie om terug te komen?

Skye Edwards: De Morcheeba-magneet trok me aan. Iedereen rond me wist dat ik ooit zou terugkeren, hoewel ik dat zelf nooit had verwacht. Ik geniet van mijn carrière als soloartiest, maar het is enorm leuk om een nieuw Morcheeba-album op te nemen. Het voordeel is dat we helemaal niets móéten. Ieder van ons kan overleven zonder Morcheeba, dus als we willen samenwerken moet het plezant zijn, en dat is zo.

Je hebt als soloartiest samengewerkt met topproducers als Daniel Lanois.

Edwards: Ongelooflijk was dat. Ik was bij Daniel thuis en we zongen samen in dezelfde microfoon. Op die microfoon stond ‘BD’, en Daniel zegt doodleuk ‘oh, die is van Bob Dylan geweest’. Ik dacht ‘dit is niet te geloven, ik zing in Bob Dylans microfoon terwijl ik naast Daniel Lanois sta, in zijn huis!’. (lacht) Behoorlijk geweldig.

Blood Like Lemonade werd gemaakt op drie verschillende plekken. Paul deed zijn deel in zijn huidige thuisbasis in Zuid-Frankrijk, Skye woont in Engeland en Ross, jij werkte vanuit Los Angeles. Hoe ging dat in zijn werk?

Godfrey: Als ik goede gitaar-riffs had, stuurde ik die naar Skye, die me ze dan terugbezorgde met melodieën erbij. Vervolgens ging dat naar Paul, die de beats en lyrics aanleverde. We kwamen wel regelmatig samen en we communiceerden continu over waarmee we bezig waren. Als je de helft van je leven aan het opnemen bent, en de andere helft aan het touren, dan is het een luxe als je één helft in het comfort van je eigen huis kan doen.

Tien jaar geleden zei je eens dat je niet zo graag op festivals speelde. Je doet er deze zomer nochtans heel wat met Morcheeba.

Godfrey: Een festival is als band iets moeilijker qua organisatie dan een zaaloptreden, maar dat betekent niet dat ik niet geniet van festivals, ik kijk zelfs uit naar de zomer. Wanneer mijn vrienden vragen of ik naar het Glastonbury Festival ga, heb ik zoiets van ‘neen, maar ik ga wel naar 35 ándere festivals’. (lacht)

Edwards: Van de laatste keer dat ik in Glastonbury was, kan ik me niet herinneren concerten gezien te hebben. Het weer was te goed en ik eindigde meestal ergens in een veld, zuigend op heliumballonnen terwijl ik al lachend de zon zag opkomen. (schatert)

Godfrey: Mijn favoriete festivalherinnering is trouwens Belgisch: het Dour Festival dertien jaar geleden. Onze chauffeur zwalpte ’s nachts dronken over de weg, terwijl hij ons wijsmaakte dat er iets mis was met een van de banden. We gingen dan in een ander busje zitten, maar die chauffeur kende de weg naar het hotel niet, dus moesten we nog steeds die dronkelap volgen. (lacht)

Benieuwd of Les Ardentes die herinnering kan overtreffen!

Sanne Jehoul

De clip van Even Though, de eerste single van Blood Like Lemonade:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content